Menu Zavřít

BP investuje do elektromobility. Ropný gigant kupuje provozovatele dobíjecích stanic Chargemaster

28. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Britský ropný gigant BP kupuje domácího producenta a provozovatele nabíjecích stanic pro elektromobily Chargemaster za 130 milionů liber (3,8 miliardy korun). Jeho ultrarychlé nabíjecí stojany chce BP během příštích 12 měsíců instalovat na svých 1200 čerpacích stanicích v Británii, pak se soustředí na čínský trh

Stejně jako její konkurenti Shell a Total také BP hodlá využít svou rozsáhlou globální síť čerpacích stanic k upevnění pozice na trhu elektromobilů. Firma odhaduje, že do roku 2040 bude po britských silnicích jezdit 12 milionů vozů na elektrický pohon, zatímco loni jich bylo jen 135 tisíc. Celosvětově se pak má jejich počet zvýšit z jednoho milionu na více než 300 milionů, napsala agentura Reuters.

Ultrarychlá nabíjecí stanice o výkonu 150 kilowattů nabije vozidlo k jízdě do vzdálenosti asi 160 kilometrů za deset minut.

Firma Chargemaster, která je britskou jedničkou na trhu nabíjecích stanic, bude přejmenována na BP Chargemaster. Založena byla v roce 2008 a dnes po celé Británii provozuje přes 6500 nabíjecích stanic a do celé Evropy jich dodala přes 50 tisíc.

Svět v roce 2040: díky elektromobilům klesne spotřeba ropy o 7 procent

ilustrační foto

CIF24

Dále čtěte:

Rekordní rok. Počet elektromobilů loni vzrostl o více než polovinu na 3,1 milionu

Další stupeň závislosti. Evropa promarnila šanci stát se globálním lídrem ve výrobě baterií

Petrolejář Indráček: CNG v silniční dopravě je ekonomický nesmysl

Šéf SČS - Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).