Bylo to roku 1895 a u zrodu nového produktu na bázi nejlepšího barola nebyl vinař, ale lékárník - doktor Giuseppe Cappellano. Přesvědčen o léčivých účincích vína experimentoval již dlouhou dobu s léky na bázi nebiola z rodinných vinic a v onom roce připravil nápoj, který byl základem pro pozdější víno Barolo Chinato. O co vlastně jde? O ta najlepší barola nastavená dalšími ingrediencemi. Hlavní přísadou je chinin, dalšími komponentami hřebíček, pelyněk či skořice, všechno uhlazené přiměřenou dávkou třtinového cukru. Výsledkem je lahodný nápoj, který brzy našel oblibu u místních obyvatel a později i v širším okolí. Silné, sladké kořeněné víno (zhruba 18 gramů cukru a asi stejně tolik objemových procent alkoholu), které vzniklo původně jako lék, se postupně stále častěji objevovalo na stolech konzumentů - jako aperitiv, digestiv i báječný průvodce dezertů na čokoládovém základě.
Jak vlastně chutná? Granátová barva s výrazným cihlovým nádechem je první vizitkou. Ve vůni se prosazuje až mystická vůně tajemné směsi bylin, ve které se ale ryzí hroznovitý tón vína nedá úplně potlačit, stále se objevuje odkudsi ze zadní pozice. Chuť nabízí typický „lékárnický“, nahořklý, přitom však cukrem zjemněný nádech. Vlastní víno zde nemá tolik síly, aby se uplatnilo, působí jako jedna z komponent, dotvářejících úplný komplex chutí. Výsledkem je příjemný chuťový vjem, lehce „historického“ charakteru. Můžeme se jenom těšit, že se toto charismatické víno objeví v brzké době mezi nabídkou některého z importérů italské vinařské produkce.