Petra Kellnera tu sice moc nepotkáte, v kuchyni se ale pořád snaží První, co jsem ucítil při své poslední návštěvě restaurace AvantGarde, byl lehký odér závodní jídelny. Což je vlastně i logické, byť trochu překvapivé: stylový podnik, zakládající si na designu interiéru, sídlí v budově firmy PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a už od rána slouží i jako luxusnější kantýna pro obchodní schůzky, zatímco s postupujícím dnem se mění v plnohodnotnou restauraci.
Pokud tady něco chybí, pak snad jen nepracovní atmosféra.
To ale bývá prokletí všech restaurací sídlících ve skleněných kancelářských chrámech; jídlo může být sebelepší, práci ale z místa prostě nikdy úplně nevyženete jako někdy i z hlavy. V AvantGarde se v poslední době změnilo vedení i šéfkuchař, když Jana Kvasničku v čele otevřené kuchyně vystřídal Petr Vlásek, zavedený gastronomický koncept ale zůstal: moderní světová kuchyně bez hranic s důrazem na čerstvé suroviny. Starou dobrou Evropu zde doplňuje lehce exotická Asie, chcete-li bližší definici.
Restaurace sice není úplně avantgardní, jak napovídá její název, kvalitní a osobitá ale určitě je. Jídla z kuchyně vycházejí s jasným konceptem, provedením i aranžmá na talíři. A ničeho tu není zbytečně moc ani málo. Třeba carpaccio z tuňáka s mangem, avokádovým krémem, kokosovou zmrzlinou a křupavým chipsem je čerstvě šťavnaté, vláčné a s jemnou kokosovou zmrzlinou určitě i chytrou kombinací: nenápadná chuť kokosu rybu dobře doplní, a kdyby náhodou ne, určitě se o to postará domácí pažitková pomazánka podávaná s čerstvým pečivem. Jen italský Pinot Grigio by mohl být studenější.
Kousku žlutoploutvého tuňáka sice v menu decentně říkají filet, podle mě jde ale o jeden ze suverénně nejlepších tuňákových steaků v Praze! Vysoký flák delikátně křehkého masa s krásnou růžovofialovou barvou na řezu a sezamovými semínky po krajích doplňuje čínské zelí pak choi, žlutá ředkev a hlavně i zázvorová omáčka, která jídlu vtiskne jemnou štiplavost. A podobně tak i wasabi, jímž u ryby málokdy co zkazíte. Určitě jde o inteligentní doprovod, není ale žádnou ostudou přiznat, že takhle výborné a také výborně připravené maso může klidně být na talíři samo – a pořád vám způsobí velkou radost!
AvantGarde ? Evropská 2690/7, Praha 6 ? t: 224 174 224 ? e: info@avantgarderestauant.cz ? www.avantgarderestaurant.cz ? šéfkuchař: Petr Vlásek