Menu Zavřít

Automat přinese rychlejší hodnocení

18. 4. 2005
Autor: Euro.cz

FONDY EVROPSKÉ UNIE Agentura CzechInvest spouští automatizovaný systém hodnocení žadatelů o podporu z fondů Evropské unie. Slibuje si od toho výrazně kratší dobu celého procesu a omezení subjektivních vlivů. Celý proces hodnocení žadatelů o dotace z fondů Evropské unie se prý výrazně zjednoduší.

FONDY EVROPSKÉ UNIE Agentura CzechInvest spouští automatizovaný systém hodnocení žadatelů o podporu z fondů Evropské unie. Slibuje si od toho výrazně kratší dobu celého procesu a omezení subjektivních vlivů.

Celý proces hodnocení žadatelů o dotace z fondů Evropské unie se prý výrazně zjednoduší. „Zavedení automatizovaného hodnocení ekonomiky žadatelů je důležitým krokem. Pomůže k vytvoření efektivního a transparentního systému podpory podnikání z veřejných zdrojů,“ říká Monika Pospíšilová, ředitelka divize koordinace rozvojových programů agentury CzechInvest.

Ve státní správě se podle ní jedná o zcela unikátní projekt. V čem bude jeho hlavní přínos? „Stejná měřítka se uplatňují nejen na podnikatele, ale také na další subjekty, které mohou žádat o dotace z programů prostřednictvím CzechInvestu,“ vysvětluje Pospíšilová. Agentura přijímá žádosti o poskytování dotací z dotačních programů Prosperita, Reality, Školicí střediska, Klastry, Rozvoj, Inovace, Marketing, Úspory energie a Obnovitelné zdroje. Přijímá rovněž některé žádosti o dotace ze Společného regionálního operačního programu (SROP).

PODLE EVROPSKÝCH PRINCIPŮ

Nový automatizovaný systém provozuje Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Metodiku dodává společnost Czech Credit Bureau, která vznikla v listopadu roku 2000 především za účelem vytvoření bankovního úvěrového registru v České republice. Akcionáři jsou fond Mozart TWO a společnosti CRIF (Itálie) a Trans Union (USA). Zmíněné firmy patří k nejvýznamnějším společnostem, které provozují úvěrové registry v celé řadě dalších zemí.

Každý žadatel o dotace z unijních fondů nyní musí do standardizovaného elektronického formuláře vyplnit předepsané údaje o své firmě a způsobu financování projektu. Systém poté podle zadaných klíčových parametrů vyhodnotí ekonomické zdraví společnosti i realizovatelnost projektu z finančního hlediska. Prověří také propojení žadatele s jinými ekonomickými subjekty. Výsledkem je komplexní bodové vyhodnocení ekonomické způsobilosti zájemce o dotaci.

„Nový systém je pro žadatele zcela bezplatný a v souladu s evropskými principy podpory podnikání,“ říká Pospíšilová.

DO CZECHINVESTU S DISKETOU

Co konkrétně má tedy udělat podnikatel, který chce od nynějška žádat o dotace ze strukturálních fondů prostřednictvím CzechInvestu?

„Žadatel nám předkládá v podstatě tři typy dokumentů: vlastní žádost o dotaci, dokumentaci potřebnou pro konkrétní program a také balík finančních výkazů své firmy,“ vysvětluje ředitelka. A právě podklady pro vyplnění údajů o finančním zdraví společnosti najde žadatel na internetových stránkách CzechInvestu. „Vyplní je a na disketě přinese do agentury spolu s ostatními materiály,“ dodává. Manažer CzechInvestu pak údaje přenese do počítače, kde jsou automaticky vyhodnoceny.

CONTENT24

„Hodnocení žadatelů o dotaci je podobné, jako když banka hodnotí žadatele o úvěr,“ popisuje Pavel Finger, člen představenstva společnosti Czech Credit Bureau (CCB), která agentuře dodala metodiku hodnocení. Hlavní výhodou je podle něho jednotný a objektivní systém hodnocení, čímž se výrazně snižuje pravděpodobnost mylných rozhodnutí. „Počítač navíc nelze uplatit,“ poznamenává.

Automatizovaný rating od společnosti CCB přitom nevyužívá při své práci pouze CzechInvest. Ekonomické zdraví firem pomáhá vyhodnocovat také pro potřeby Svazu českomoravských bytových družstev a Hospodářské komory hlavního města Prahy (Rating malých a středních podniků). 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).