Menu Zavřít

Americké zbrojaře čekají žně. Lidé se předzásobí pro případ vítězství demokratů

10. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Americký zbrojní průmysl během vlády Donalda Trumpa zažívá stagnaci. To se ale s blížícími se prezidentskými volbami pravděpodobně změní.

Díky prezidentovu pozitivnímu přístupu ke zbraním Američané dosud necítili potřebu se vyzbrojovat „na horší časy“. Všichni Trumpovi možní vyzyvatelé z řad demokratů ale zastávají mnohem tvrdší přístup ke zbraňové legislativě. Podle expertů oslovených agenturou AP tak čeká zbrojní průmysl oživení. Lidé se budou chtít předzásobit pro případ Trumpovy porážky.

Trump je vnímán jako jeden z nejvíce zbraním nakloněných prezidentů v dějinách USA. Stojí za ním i vlivná Národní střelecká asociace (NRA), která na jeho první prezidentskou kampaň věnovala kolem 30 milionů dolarů. „Donald Trump je zranitelný a demokratičtí kandidáti se předhání v tom, kdo navrhne přísnější omezení,“ komentuje současnou situaci profesor Kalifornské univerzity Adam Winkler.

Podle Marka Olivy ze zbraňové lobby budou Američané nyní investovat do zbraní, protože se mohou obávat, že se politici rozhodnou tento sektor více regulovat. Dokonce i Trump pod vlivem tragických okolností přitvrdil v pravidlech. V prosinci loňského roku zakázal používání urychlovačů, které umožňují plně automatickou palbu. Takzvaný bump-stock použil například střelec, který zavraždil v Las Vegas 58 lidí.


Vyprodáno, hlásí výrobce české pistole Alien. Zájemce neodradila ani vysoká cena


Někteří odborníci nicméně tvrdí, že k oživení trhu nedojde. Počty žádostí o prověrku, která je nutná při nákupu zbraně, mohou být zkreslené. Některé státy, například Kentucky, vyžadují nové prověření pro pouhé prodloužení povolení nošení skrytých zbraní. „Tato čísla rostou, protože státy stále častěji prověřují již existující povolení,“ řekl ekonom Jurgen Bauer ze společnosti Small Arms Analytics.

Nákupy zbraní podléhají v USA slevovým akcím i vnějším vlivům. Američané projevili větší zájem například po útocích v Texasu a Ohiu. Velký vliv na prodeje má také aktuální politická situace. V roce 2016, kdy se administrativa Baracka Obamy snažila zpřísnit zbraňovou legislativu, byl Federální úřad pro vyšetřování (FBI) žádostmi o prověrky zahlcen.

Vlastníte zbraň?

Během letošního černého pátku zaznamenal FBI 202 465 žádostí o prověrku. To je více, než by bylo potřeba k vyzbrojení všech vojáků sloužících v námořní pěchotě. I přesto, že jde o 11procentní nárůst oproti loňsku, na rekord z roku 2017 to nestačilo. Američané tedy požádali o 203 086 prověrek, upozorňuje web USA Today.

Skutečné množství prodaných zbraní ale může být mnohem vyšší, protože na jednu prověrku může žadatel nakoupit najednou více zbraní.

Dále čtěte:

Česká Laugo Arms zdesetinásobí výrobu pistole Alien. Chystá i poloautomatickou pušku

Na stopě vrahům: americkým policistům má pomáhat DNA na patronách

Pistole z tiskárny: nejvíc ohrožení jsou sami střelci kutilové

KL24

České zbraně proti teroru. Francouzská speciální jednotka si objednala pušky Bren 2

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).