Menu Zavřít

AMERICKÁ NÁRUČ

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Citigroup a Bank Handlowy

Americká finanční skupina Citigroup má otevřenou cestu do polských bank. Dosud měla v Polsku jen dceřinou firmu Citibank Polska, ale v uplynulém týdnu získala třetinový podíl na největší polské bance Bank Handlowy. Podíl jí prodala polská státn í pojišťovna PZU. Zaplacená částka nebyla zveřejněna.

Citigroup zároveň minulý týden oznámila zbývajícím akcionářům polské banky, že má zájem o koupi jejich akcií ve veřejné soutěži. Vedení americké společnosti už rozhodlo, že na tento nákup je připraveno věnovat asi miliardu dolarů. Pokud se jí trans akce podaří, hodlá polskou banku sloučit s dceřinou Citibank Polska. Tím by vznikla jedna z největších bank středoevropského regionu s aktivy v odhadované výši 5,85 miliardy eur.

EBF24

I když plány Citigroup v Polsku vypadají velice nadějně, narážely na odpor jednoho z akcionářů Bank Handlowy, německého peněžního ústavu Commerzbank, který drží deset procent akcií. Tato překážka ale byla na sklonku minulého týdne odstraněna, když Němci oznámili, že svůj podíl Američanům prodají. Commerzbank se tak zaměří jen na polskou banku BRE Bank, v níž má 49procentní podíl a kterou původně chtěla spojit s Bank Handlowy (EURO 1/2000).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).