Menu Zavřít

Železnice hledá nového provozovatele

8. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Karlovarský kraj bude ještě letos hledat nového provozovatele železnice z Karlových Varů do Mariánských Lázní. Dopravní obslužnost tu v současnosti zajišťují České dráhy (ČD), které by mohl nový dopravce nahradit. Ale ani ČD nejsou předem z výběrového řízení vyřazeny.

„Vybraný dopravce by měl regionální trať převzít od ledna roku 2006 až do konce roku 2010 s možností prodloužení smlouvy,“ sdělil náměstek hejtmana Jan Zborník.

EBF24

Kraj se rozhodl hledat dopravce pro trať mezi západočeskými lázněmi poté, co ČD požádaly o navýšení celkového příspěvku na dopravní obslužnost. Letos kraj ČD dotuje 130,2 milionu korun. Podle Zborníka by mohlo převedení regionálních tratí na soukromé subjekty tyto náklady snížit. „Jde nám i o výrazné zkvalitnění služeb na trati, kterou považujeme z hlediska rozvoje turistiky za jednu z klíčových. Vede nádhernou krajinou a určitě by o ni mohl být mnohem větší zájem. Výběrové řízení je otevřeno také pro zahraniční dopravce, například německou železnici,“ uvedl náměstek.

Dopravce musí na trati nasadit pouze vozy vyrobené nejpozději do roku 1995, které splňují ekologické limity. Vozy musí být nízkopodlažní, bezbariérové a vybaveny minimálně 60 místy k sezení na jeden spoj. „Očekávám, že by tady měly vlaky jezdit zhruba ve dvouhodinových taktech, ve špičce v hodinových,“ poznamenal Zborník. Vítěz získá vedle krajské dotace a příjmů z prodaných lístků každoročně i kolem 25 milionů korun od Státního fondu dopravní infrastruktury. „Se železnicí počítáme v budoucnu jako s páteří integrovaného dopravního systému v kraji. Předpokládáme, že budeme hledat dopravce i pro další regionální úseky,“ dodal náměstek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).