Menu Zavřít

Předák klimatické rebelie zpochybnil holocaust. V Německu mu stopli vydání knihy

21. 11. 2019
Autor: Profimedia.cz

Jeden ze zakladatelů klimatického hnutí Extinction Rebellion Roger Hallam v Německu způsobil obrovskou vlnu pobouření, když řekl, že holocaust byl pouze dalším „svinstvem“ v lidské historii. Německé vydavatelství Ullstein Verlag ukončilo přípravu vydání jeho knihy o změně klimatu. Od slov britského aktivisty se distancují i jeho němečtí kolegové.

Roger Hallam v rozhovoru pro německý týdeník Die Zeit zpochybnil výjimečnost nacistického vyvražďování Židů. O holocaustu řekl, že byl jen dalším svinstvem v lidské historii (v originálu: just another fuckery in human history).

„Skutečností je, že v naší historii byly miliony lidí pravidelně zabíjeny,“ řekl britský aktivista. Jako příklad uvedl počínání Belgičanů v Kongu v 19. století, které vedlo k „decimaci“ domorodého obyvatelstva. Podle něj za posledních 500 let došlo k mnoha genocidám.

Německé nakladatelství Ullstein Verlag v reakci na tato slova pozastavila uvedení německého vydání jeho knihy o klimatu a boji proti klimatické změně. Na trhu měla být kniha k dispozici od 26. listopadu.

Německé trauma z holocaustu je podle Hallama pro současnou společnost škodlivé a brání pochopení násilí ve společnosti. Odmítá, že nacistické plynové komory, jež vedly k šesti milionům mrtvých, jsou něčím jedinečným.


Popírala holokaust, zůstává ve vězení. Co se v Německu o nacistech smí říkat a co ne?

Holokaust nebyl. Ursula Haverbecková u soudu, ilustrační foto


Od jeho slov se distancovali i němečtí zástupci hnutí Extinction Rebellion (XR). „Jeho vyjádření nejsou pro německé XR únosná. Není mluvčím hnutí v Německu a svá slova s námi nijak nekonzultoval. To platí také o jeho vyjádřeních o demokracii, sexismu a rasismu,“ uvedlo XR Deutschland.

Relativizaci nacistických zločinů a masového vraždění odsoudil také německý ministr zahraničí Heiko Mass. „Holocaust je více než miliony mrtvých a kruté metody mučení. Průmyslově vyvražďovat Židy a chtít je vyhladit je jednoznačně nelidské,“ napsal Maas. Podle něj je nutné zajistit, aby se takové činy v historii už nikdy neopakovaly.

Dále čtěte:

Německo posílá zahraničním esesákům důchod a proplácí lázně. Židovská rada je v šoku

Netflix vyslyšel kritiku od Morawieckiho. Změní mapy ve filmu o strážci v táboře smrti

BRAND24

Za „polské koncentráky“ vězení nebude. Varšava zmírnila kontroverzní zákon

Romové žalují Okamuru a Roznera. Požadují odškodnění za morální újmu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).