Menu Zavřít

Záchrana rodového sídla

10. 12. 2007
Autor: Euro.cz

NĚMČICKÝ ZÁMEK - Jihočeská obec Němčice leží nedaleko Volyně, deset kilometrů jihozápadně od Strakonic. Byla by ideálním turistickým cílem, nabídnout však může pouze neudržovaný zámek s pustnoucím parkem.

Němčický zámek stojí nedaleko hlavní křižovatky v severozápadní části obce. Obdélná budova s přistavěnou kaplí dodnes ukrývá hmotu původní renesanční tvrze, ze které se dochovaly valené klenby s hřebínky a výsečemi v přízemí. Při raně barokní přestavbě na přelomu 17. a 18. století byla budova rozšířena na jihozápadní straně a v interiéru vzniklo nové široké trojramenné schodiště. Vzhled stavby sjednotila fasáda zdobená v přízemí štukami a v patrech pilastry (sloupy) a frontony (nadokenními oblouky).

Budova je však dnes kvůli dlouhodobému zanedbávání ve velmi špatném stavu. Majitelem je Václav Dlauhoweský, který objekt získal v 90. letech minulého století v restituci. Měl několik plánů na nové využití, z rekonstrukce ale vždy sešlo.

Chřepičtí a Dlouhoveští POPIS OBJEKTU název - zámek Němčice místo - Němčice u Volyně kraj - Jihočeský lokace - č. p. 1 typ - zámek stav - zchátralý využití - žádné kult. památka - od roku 1958 vlastník - Václav Dlauhoweský První historická zmínka o Němčicích se v písemných pramenech objevuje již roku 1204, kdy Přemysl Otakar II. daroval odtud odváděné poplatky pražskému klášteru sv. Jiří. Podle několika velmi stručných zpráv ze 14. a 15. století je zřejmé, že ves byla v té době rozdělena mezi několik majitelů a teprve kolem poloviny 16. století byly tyto části opět spojeny Koci z Dobrše. Václav Koc z Dobrše pak daroval osadu roku 1582 Adamu Chřepickému z Modlíškovic, jehož syn Václav nechal ve vsi postavit tvrz, která se poprvé výslovně uvádí roku 1615. V druhé polovině 17. století byly na čas Němčice připojeny k blízké Dobrši. Zanedlouho však byly opět vykoupeny a roku 1696 připojeny ke Kraselovu, čímž přešly do majetku Dlouhoveských z Dlouhé Vsi. Uchřadne docela?**

Tento starý šlechtický rod, připomínaný již na přelomu 13. a 14. století, vlastnil Němčice až do roku 1948. Stará tvrz byla počátkem 18. století barokně přestavěna do podoby dnešního zámku a roku 1727 vznikla i nová kaple.

Po znárodnění získala zámek obec, která ho využívala k různým účelům. Do údržby se však neinvestovalo, proto kdysi výstavné sídlo i s přilehlým parkem rychle zpustly.

CONTENT24

Po roce 1989 byl objekt v restituci vrácen původním majitelům, kteří se mezitím začali psát Dlauhoweští. Zámek Němčice převzal po Janu Ignácovi jeho syn Václav, který se několikrát neúspěšně pokoušel rodové sídlo opravit.

Zdánlivě bezvýchodnou situaci může pomoci vyřešit silný investor se zajímavým podnikatelským záměrem. Zámek by po rekonstrukci mohl sloužit jako penzion či zotavovna.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).