Menu Zavřít

Výnosy bank z poplatků loni činily 32,35 miliardy, nejméně za deset let

9. 4. 2017
Autor: Michael Tomeš

Čisté výnosy z poplatků a provizí tuzemských bank činily v roce 2016 celkem 32,35 miliardy korun, což bylo o 2,3 miliardy korun méně než předloni. Celkové číslo je nejnižší za posledních deset let. Důvodem je podle analytiků především rozvoj nízkonákladových bank a konkurenční boj.

O výnosech z poplatků a provizí informoval server bankovnipoplatky.com, který vycházel z údajů České národní banky (ČNB).

Celkové výnosy bank z poplatků a provizí činily loni 44,7 miliardy korun, zatímco o rok dříve 47,9 miliardy korun. K dobru jsou bankám odečteny náklady na poplatky a provize, které dosáhly 12,33 miliardy korun, proti 13,28 miliardy v roce 2015.

„Jde již o pátý meziroční pokles výnosů z bankovních poplatků za sebou, což je pro klienty pozitivní zpráva. Výsledek čistých výnosů z poplatků za rok 2016 je dokonce nejnižší za posledních deset let, kdy počítadlo bankovních poplatků funguje,“ komentoval výsledky provozovatel www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Výnosy z poplatků a provizí tuzemských bank v porovnání s rokem 2011, kdy kulminovaly, klesly souhrnně o 5,3 miliardy Kč. Náklady na poplatky a provize ve stejném období naopak stouply o 1,4 miliardy korun. Čistý výnos z poplatků a provizí tak bankám v uplynulých pěti letech klesl o 6,7 miliardy korun ročně. „Důvodem je nástup nízkonákladových bank, zostřený konkurenční boj a poměrně intenzivní mediální kampaň namířená proti poplatkové politice českých bank,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.


Úvěrová spolehlivost Česka se drží na stupni A+. Přečtěte si více


Pokles poplatků vyvolává stále více nárůst počtu běžných účtů zdarma, kdy lidé neplatí za jejich vedení žádné poplatky. Navíc roste obliba balíčků, kdy klient za jednu paušální cenu získá široký balíček služeb, které byly dříve zpoplatněny zvlášť, a tedy i cena za užívání účtu byla vyšší. Nižší výnosy z poplatků také mají na svědomí marketingové akce bank, které stále častěji odpouštějí klientům poplatky za sjednání úvěru nebo za vedení úvěrových účtů.

Náhled na bankovní poplatky se výrazně změnil v posledních šesti letech. Zejména nástup nízkonákladových bank, které si nulové či nízké poplatky vzaly za základ svých obchodních politik, znamenal velký průlom do systému poplatků i u velkých bank. „V zásadě je již dnes běžným standardem, že každá banka nabízí nějakou verzi účtu bez poplatku za jeho vedení. A to ať jde o osvobození od poplatku s podmínkami, například počet plateb kartou, kreditní obrat na účtu apod., nebo bez podmínek. Ještě před šesti lety přitom tento přístup byl spíše výjimkou,“ upozornil Nacher.

BRAND24

Vývoj čistých výnosů poplatků a provizí
Rok Čisté výnosy z poplatků a provizí (v miliardách)
2016 32,349
2015 34,619
2014 36,030
2013 37,035
2012 37,275
2011 39,058

Zdroj: Bankovnípoplatky.com; ČNB

Dále čtěte:

Zisk bank v Česku stoupl loni na 74,7 miliardy korun. Na poplatcích ale vybraly méně

Objem bankovních úvěrů se v únoru poprvé dostal nad tři biliony


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).