Menu Zavřít

Vláda USA se snaží zablokovat spojení firem AT&T a Time Warner. Obává se zdražení pro diváky

21. 11. 2017
Autor: čtk

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu s cílem zablokovat spojení telekomunikační společnosti AT&T s mediální firmou Time Warner. AT&T se loni dohodla, že převezme Time Warner za více než 85 miliard dolarů (1,85 bilionu korun). Podle ministerstva by však transakce omezila hospodářskou soutěž a poškodila spotřebitele.

Americký prezident Donald Trump spojení podniků při své předvolební kampani několikrát tvrdě kritizoval a sliboval, že je zablokuje. Trump je hlasitým kritikem zpravodajské stanice CNN, která je součástí skupiny Time Warner, připomíná server BBC.

Podle agentury AP vyvolaly Trumpovy výroky podezření, že prezident mohl postup ministerstva spravedlnosti ovlivnit. Šéf antimonopolního odboru ministerstva Makan Delrahim nicméně uvedl, že mu prezident neříká, co má dělat.

„Objevila se řada zpráv a spekulací, zda je to celé o CNN. A upřímně řečeno, nevím,“ uvedl generální ředitel AT&T Randall Stephenson. Média dříve informovala, že ministerstvo spravedlnosti požaduje pro schválení fúze prodej stanice CNN. Stephenson dal nicméně najevo neochotu k takovémuto kroku, píše server BBC.

Ministerstvo uvedlo, že sloučení firem AT&T a Time Warner by „výrazně poškodilo americké spotřebitele“ nárůstem účtů za televizní vysílání a omezením inovací, zejména v oblasti internetové televize. Dodalo, že AT&T by získala možnost účtovat konkurentům, například kabelovým operátorům, vyšší poplatky za produkci firmy Time Warner. Tyto vyšší náklady by podle něj ve finále zaplatili spotřebitelé.


Koupí Kellner spolu s Křetínským a Dospivou Novu?

zNova česká. Na transakci za více než 50 miliard se skládají nejbohatší Češi

Televizní noviny a Sportovní noviny se dlouhodobě řadí mezi nejsledovanější pořady Novy, ale i celé české televizní branže. Každé vysílání má přinejmenším
1,5 milionu diváků.


Hlavní právní zástupce AT&T David McAtee upozornil, že vertikální fúze, ve kterých se spojují podniky stojící na různých úrovních cesty zboží či služeb ke konečným odběratelům, jsou v USA běžně schvalovány. „Nevidíme žádný legitimní důvod, proč by se k naší fúzi mělo přistupovat odlišným způsobem,“ prohlásil. Dodal, že AT&T věří v zamítnutí žaloby.

Také řada analytiků firmě AT&T předpovídá v soudním sporu s ministerstvem spravedlnosti vítězství. „Na základě posouzení argumentů obou stran se domníváme, že právo je na straně AT&T,“ uvedli například analytici z makléřské společnosti Evercore. Podle analytiků z firmy Oppenheimer pak existuje „75procentní pravděpodobnost, že AT&T u soudu vyhraje“.

Administrativa předchozího prezidenta Baracka Obamy v roce 2011 schválila podobnou vertikální fúzi, v rámci které kabelová společnost Comcast převzala mediální firmu NBC Universal. Americká vláda naposledy v antimonopolním sporu ohledně vertikální fúze dosáhla soudního vítězství v roce 1972, připomíná agentura AP.

AT&T je druhým největším mobilním operátorem a největším provozovatelem pevných linek v USA. Vlastní i provozovatele satelitní televize DirecTV. Time Warner ovládá kabelové televize CNN a HBO, filmová studia Warner Bros a je i hlavním akcionářem společnosti Central European Media Enterprises (CME), která vlastní českou televizi Nova a další stanice.

BRAND24

Přečtěte si také:

Výdaje na reklamu vystoupaly na 60 miliard. Nejvíce posílila televizní inzerce

Seznam získal licenci na vlastní televizní kanál

Příběh majitele Novy. Od kovbojských začátků až po střízlivou realitu dneška

 Ronald Lauder


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).