Menu Zavřít

V mobilu surfuje půldruhého milionu Čechů

5. 10. 2009
Autor: profit

Obliba mobilního internetu v Česku za poslední rok vzrostla téměř o dvojnásobek. Podepsala se na tom zvyšující se kvalita připojení i nižší ceny. Do mobilního internetu chce investovat i Evropská unie.

Autor: Nokia

Počet uživatelů internetu v mobilních telefonech se v tuzemsku za poslední rok téměř zdvojnásobil. Aktuálně tak v mobilu čte e-maily nebo surfuje po webu na 1,5 milionu lidí. Podle vyjádření českých operátorů je tak k připojení na internet využívána každá devátá SIM karta. Lidé nejčastěji přes mobil na internetu vyhledávají, sledují zpravodajství, posílají e-maily a brouzdají po sociálních sítích. „Největší zájem je o e-maily, dopravní spojení, mapy a sociální sítě,“ konstatuje mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Co do počtu zákazníků vede v Česku v oblasti mobilního internetu mezi operátory T-Mobile. Ten se může pochlubit téměř 700 tisíci uživatelů internetu. Meziročně se jejich počet ale výrazně nezměnil. Naopak Telefónica O2 zaznamenala podle mluvčího Martina Žabky od loňska téměř trojnásobné navýšení počtu zákazníků. Nyní jich má zhruba 600 tisíc. Z toho více než 300 tisíc lidí využilo nabídku speciálního internetového tarifu. Největší skok, i když z nejmenšího původního počtu klientů s mobilním internetem, zaznamenal Vodafone. Jeho plnohodnotný internet v mobilu začali zákazníci masivně používat během loňských Vánoc, kdy jej firma nabízela jako dárek na vyzkoušení na půl roku zdarma. „V současné době aktivně využívá internet v mobilu zhruba čtvrt milionu zákazníků Vodafonu,“ dodává mluvčí Miroslav Čepický.

Operátoři investují a zrychlují

Rychlý přístup na internet je nyní jednou z hlavních oblastí, do níž operátoři investují. Rozšiřují pokrytí sítí a zlepšují i parametry připojení. Například Telefónica chce do dvou let pokrývat sítí UMTS až 70 procent tuzemské populace. Už letos v září firma potvrdila, že pokryla dvanáct ze třinácti krajských měst. Nejnověji se to týká obyvatel Liberce, Karlových Varů a Zlína.

Budování 3G sítě je jednou z hlavních priorit v případě T-Mobile. Důvodem je podle generálního ředitele firmy především rychle rostoucí poptávka po datech v mobilním telefonu. T-Mobile letos v srpnu podepsal o budování sítě smlouvu s Nokia Siemens Network. Síť bude využívat technologii HSPA a má nabídnout rychlosti až 14,4 Mbit/s. První vysílače by měly být v provozu ještě letos, a to v Praze. Investici do vlastní sítě třetí generace plánuje i Vodafone. Ten po několika odkladech vybral dodavatele, jímž má být společnost Huawei. Podobně jako zbylí operátoři, i Vodafone se chce nejprve zaměřit na Prahu, Brno a další velká města. Poté bude síť postupně rozšiřovat do dalších oblastí.

Zlepšování parametrů současných sítí vypozoroval server DSL.cz při svém posledním měření rychlostí v červenci. U mobilního připojení UMTS od O2 mohli uživatelé surfovat až rychlostí 1,1 Mbit/s. To je o sto procent lepší výsledek než v červnu. Rychlost internetu 4G od T-Mobile klesla o sedm procent na 363 kbit/s. Připojení v síti Vodafonu zrychlilo o 17 procent na 396 kbit/s. Vodafone však pro připojení využívá prozatím jinou technologii, EDGE.

Mobilní internet podpoří i EU**

Velký zájem o mobilní internet přiměl k akci i evropské úředníky. Evropská komise se totiž před nedávnem shodla na tom, že od příštího roku investuje do rozvoje ultrarychlého mobilního internetu přibližně 18 milionů eur (zhruba 460 milionů korun). Peníze z Bruselu mají jít především na výzkum technologií označovaných zkratkou LTE. Ty by měly zajistit, aby lidé mohli v mobilech využívat internet o rychlosti přibližně 100 Mbit/s, tedy až stokrát vyšší, než jakou jim nyní umožňují současné běžné technologie.

CONTENT24

„Technologie LTE promění mobilní telefony ve výkonné mobilní počítače. Miliony nových uživatelů budou mít na svých zařízeních na každém kroku ultrarychlý přístup k internetu,“ tvrdí eurokomisařka pro telekomunikace Viviane Redingová.

Zmiňovaných 18 milionů eur přitom nejsou jediné peníze, které na LTE Brusel vynakládá. Evropská unie na výzkum LTE poskytla už v minulých letech kolem 25 milionů eur.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).