Menu Zavřít

USA a Čína se dohodly na snížení amerického obchodního schodku

20. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Spojené státy a Čína se dohodly na opatřeních zaměřených na výrazné snížení amerického obchodního deficitu. Vyplývá to ze společného prohlášení obou zemí. Čína by podle dohody měla nakupovat více amerického zboží, zejména zemědělských a energetických produktů, napsala agentura Reuters.

„Bylo dosaženo shody ohledně přijetí účinných opatření k výraznému snížení deficitu Spojených států v obchodování s Čínou,“ uvedly Washington a Peking ve společném prohlášení. „Čína výrazně zvýší nákupy zboží a služeb ze Spojených států. To pomůže podpořit hospodářský růst a zaměstnanost ve Spojených státech,“ dodaly.

Americký prezident Donald Trump učinil ze snížení deficitu v obchodování s Čínou jeden z klíčových bodů své předvolení kampaně, připomněla agentura Reuters. V loňském roce se americký deficit zvýšil o osm procent na rekordních 375 miliard dolarů (přes osm bilionů korun).


Přečtěte si o nejistých makroekonomických předpovědích:

Bude dobře. Letos skoro na beton

Bude dobře. Letos skoro na beton


Zdroje agentury Reuters v pátek uvedly, že Peking nabízí Trumpovi balík opatření, který má snížit roční deficit amerického obchodu s Čínou až o 200 miliard dolarů. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang však již v pátek takovouto nabídku popřel a dnešní prohlášení částku 200 miliard dolarů nezmiňuje.

Trump kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševního vlastnictví. Nedávno pohrozil, že kvůli tomu uvalí cla na vybrané čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje zhruba 150 miliard dolarů. Peking následně varoval, že v případě zavedení cel podnikne odvetná opatření. To vyvolalo obavy, že spory přerostou v obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

BRAND24

Jak se proclila ocel. Spor Číny a USA může způsobit i války

 Čínský export

Přečtěte si také:

Chce to ocelové nervy. Trumpova cla zasáhnou i české oceláře

Evropa a USA musí společně čelit výzvám, míní Macron

Obchodní válka s Čínou není problém, tvrdí profesor ekonomie Taylor


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).