Menu Zavřít

Toyota věří létajícím taxi. Do startupu investuje 400 milionů dolarů

17. 1. 2020
Autor: Facebook / Joby Aviation

Japonská automobilka Toyota věří, že už v blízké budoucnosti budou pasažéry po městech rozvážet létající elektrické taxi. Do kalifornského startupu Joby Aviaton za tímto účelem investovala 394 milionů dolarů.

Společnost Joby Aviaton získala v poslední době příslib investic ve výši 590 milionů dolarů, píše agentura Bloomberg. Kromě největšího příspěvku od Toyoty ji podpoří ještě například Baillie Gifford či Global Oryx. Na projekt létajícího taxi už celkově vybrala 720 milionů dolarů, což z ní dělá největší startup na poli eVTOL (electric Vertical Take Off and Landing), tedy přístrojů, které umí vertikálně startovat a přistávat. V prosinci loňského roku oznámila Joby spolupráci s dalším velkým partnerem, alternativní taxislužbou Uber.

„Letecká přeprava je pro Toyotu dlouhodobým cílem,“ uvedl výkonný ředitel Toyoty Akio Toyoda. „Ve spolupráci s Joby vidíme potenciál k revoluci na poli dopravy a života obecně.“


Návrat stoleté technologie: vírníky mohou létat ve městech jako taxi

Vizualizace vírníku pro společnost Uber od firmy Jaunt Air Mobility.


V rámci oznámení spolupráce s Toyotou a dalšími partnery zveřejnila Joby obrázek prototypu svého zařízení, které připomíná velký dron s šesti vrtulemi. Jejich elektrické létající taxi, které pojme až čtyři pasažéry a jednoho pilota, by mělo být schopné na jedno nabití uletět až 240 kilometrů. Maximální rychlost taxi je 320 kilometrů za hodinu.

Projekty létajících taxislužeb naráží na celém světě na přísné regulace. Joby se snaží získat certifikát od agentury ministerstva dopravy Spojených států amerických pro civilní letectví a dalších světových regulačních organizací. Podle představitelů startupu jde o proces, který by měl zabrat tři až pět let a na jehož úspěšném provedení začala společnost pracovat už v roce 2018.

Funkčnost svých přístrojů by Joby, která zaměstnává 400 lidí, chtěla demonstrovat na ukázkách nejdříve za tři až pět let, s etablováním tisíců létajících taxi na trhu počítá s rokem 2035. Právě v tom roce se podle německé poradenské společnosti Horváth & Partners má vzdušná taxislužba globálně rozšířit jako běžná varianta dopravy.

Věříte, že do roku 2035 bude ve světě fungovat létající taxi?

Dále čtěte:

Německý automotoklub ADAC vyzkouší obří elektrický dron pro záchranu řidičů

Disruptor na moři. Dánský elektrický trajekt za půl miliardy upluje 40 kilometrů

Budoucnost nákladní dopravy: elektrické kamiony jen na kratší trasy

BRAND24

Drony v bojové formaci: Airbus otestoval letku budoucnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).