Menu Zavřít

Tesla se po nákupu SolarCity zaměří na slunce

18. 11. 2016
Autor: david westmore via flickr (CC BY-SA 2.0)

Akcionáři Tesla Motors odsouhlasili gigantický obchod. Do technologického impéria miliardáře Elona Muska přibude společnost SolarCity. Obě firmy budou vyvíjet integrované produkty pro domácnosti.

Akvizice energetické společnosti SolarCity vyjde Teslu podle Bloombergu zhruba na dvě miliardy dolarů, tedy asi 50 miliard korun. Obchod odsouhlasilo více než 85 procent akcionářů.

SolarCity se zaměřuje na výrobu solárních panelů a speciální energetické střešní krytiny. Podle médií jde o jasný signál, kam se bude Tesla ubírat. Kromě spolupráce při vývoji solárního napájení elektrických vozidel Tesla se chce firma se škatulkou „automobilka“ zaměřit také na další sortiment pro domácnosti, které se chtějí zbavovat závislosti na fosilních palivech.

„Snažíme se vytvořit integrovaný produkt. Máme solární střechu, Powerwall (baterie Tesla) a auto na elektrický pohon. Stačí jít do obchodu Tesla a říct: ano,“ vzkázal na kalifornském setkání investorům Musk, který sám vlastní 21 procent Tesla Motors a 22 procent SolarCity.

Kdy přesně ke spojení produktů, maloobchodní sítě a firem dojde, zatím ani jedna ze stran neprozradila. Je však známo, že Tesla hodlá v příštích měsících uvést na trh solární střešní krytinu pro domácnosti. Produkt by tak mohl být společným dílem obou fúzujících firem. Musk slibuje, že jeho fotovoltaická střešní krytina bude levnější než krytiny z tradičních materiálů.

Souhlas akcionářů Tesly s nákupem SolarCity je podle odborníků také reakcí na zvolení Donalda Trumpa novým prezidentem USA. Ten se během kampaně nechal slyšet, že odstoupí od klimatických dohod a investic do energetiky z obnovitelných zdrojů. Pro podniky to znamená rizika, kterým mohou společně snáze čelit.

BRAND24

Tesla Motors v minulém čtvrtletí řešila několik dalších problémů. Jedním z nich bylo třeba vyšetřování amerických regulátorů ohledně nehody, kterou údajně zavinil autopilot. I proto dosáhla kvartálních tržeb na úrovni 1,56 miliardy eur, což bylo méně, než předpokládala. Navzdory tomu automobilka potvrdila výhled produkce na úrovni 500 tisíc automobilů v roce 2018.

Čtěte také:

Zelený luxus z veřejných peněz. Musk je nově chce i pro SolarCity

Musk chce dát 67 miliard za SolarCity, investory nepřesvědčil

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).