Menu Zavřít

Tažení proti šmejdům v energetice podporuje i ČEZ. Sám dostal pokutu za agresivní praktiky

23. 7. 2018
Autor: Jan Rasch/Euro

Ministerstvo průmyslu a obchodu rozjíždí spolu s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) kampaň proti podvodníkům v energetice – tedy proti takzvaným šmejdům. Přidává se k nim největší dodavatel elektřiny ČEZ. Podle zjištění portálu euro.cz však zatím ERÚ od počátku letošního roku pravomocně rozhodl jen o dvou pokutách pro podvodné dodavatele elektřiny a plynu. Prvním pokutovaným je firma Stabil Energy a druhým ČEZ.

Podnik ČEZ Prodej se podle ERÚ dopustil agresivních obchodních praktik tím, že nejmenovanému zákazníkovi v únoru loňského roku naúčtoval odběr elektřiny, aniž si jej spotřebitel objednal. ČEZ totiž zákazníkovi neuznal výpověď smlouvy podanou k datu 31. ledna a původně trval na tom, že převod odběrného místa k jinému dodavateli je možný až o měsíc později. ERÚ nejprve udělil společnosti ČEZ Prodej pokutu 100 tisíc korun, na základě podaného rozkladu ji letos snížil na 40 tisíc.

Vážnější je případ společnosti Stabil Energy, která neuspěla s odvoláním proti pokutě ve výši dvou milionů korun. Regulační úřad v dubnu v druhoinstančním řízení postih potvrdil v plné výši. Stabil Energy podle rozhodnutí úřadu požadovala po pěti zákaznících platbu za dodávky zemního plynu, které si však tyto domácnosti neobjednaly. Jednalo se o smlouvy uzavřené v letech 2016 a 2017 formou podomního prodeje. Pracovníci firmy Stabil Energy tehdy podle zjištění kontrolorů z ERÚ sepsali několik smluv o převodu odběrného místa bez souhlasu zákazníka.

Stabil Energy patří mezi malé dodavatele na českém trhu. V červnu podle statistik správce energetického trhu OTE zásobovala elektřinou 2683 odběrných míst, v případě zemního plynu to bylo 4055 míst. Jak lze vyčíst na webu VašeStížnosti.cz či na webu spotřebitelského časopisu dTest, negativní zkušenost s touto firmou má více lidí.

Kampaň proti „šmejdům v energetice“ rozjel v květnu nyní již bývalý ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. Pokračovat v ní chce i jeho nástupkyně Marta Nováková. Podle Hünera není problematický pouze podomní prodej elektřiny a plynu. Rizikové jsou i dárky typu „LED žárovek zdarma“, za které domácnost ve výsledku zaplatí několik tisíc korun. Velmi pochybnou praxí jsou i závazné přihlášky do „cinknutých“ aukcí, ve kterých je vítěz předem určen. Pokud zákazník smlouvu nepodepíše, dostane pokutu v řádu tisíců korun.

BRAND24

Poslední dny ČEZ nepřály:

Velká porážka ČEZ. V miliardovém železničním tendru na dodávky elektřiny zvítězil Amper Market

Další rána pro ČEZ: prodej bulharských aktiv zarazil antimonopolní úřad

elektrárna ČEZ v bulharské Varně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).