Menu Zavřít

Stavebnictví zpomalilo. Výroba v říjnu meziročně rostla o 10,4 procenta

7. 12. 2018
Autor: Mladá fronta archiv

Stavební výroba v říjnu zpomalila meziroční růst na 10,4 procenta ze zářijového revidovaného růstu o 11,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství v říjnu meziročně vzrostla o 11,6 procenta, v inženýrském se zvýšila o 7,7 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

V říjnu bylo dokončeno více než 3600 bytů, což je podle vedoucí oddělení statistik stavebnictví Petry Cuřínové jedna z nejvyšších hodnot za posledních deset let.

Letošní říjen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více, po očištění o tento vliv vzrostlo stavebnictví o devět procent. Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce reálně nižší o procento.

„Čtvrtý měsíc za sebou vykázala stavební výroba dvojciferný meziroční růst. Vzhledem k tomu, že toto období koresponduje s hlavní stavební sezonou roku, odrazí se poslední silné měsíce v solidním celoročním růstu v odvětví. Ten se může přiblížit deseti procentům,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka pomáhají odvětví soukromé i veřejné zakázky. „Proti tomu bytová výstavba, jak se zdá, má to nejlepší v současném cyklu asi už za sebou. Ani říjen tak nenaznačuje, že by se časem dostalo na trh více nových bytů, což ostatně už více než půl roku pravidelně naznačují nová stavební povolení u bytových projektů,“ podotkl.

Vývoj stavebnictví:


source: tradingeconomics.com

V říjnu vydaly stavební úřady 7603 stavebních povolení, o dvě procenta méně než loni. Orientační hodnota povolených staveb klesla meziročně o 1,8 procenta na 36,3 miliardy korun. „Silný růst stavebnictví může pokračovat i v dalších měsících, nicméně vývoj nových zakázek prozatím nenaznačuje, že bychom se mohli dočkat podobných výsledků i v příštím roce,“ dodal Dufek.

Počet zahájených bytů v říjnu meziročně klesl o 1,7 procenta na 2780 bytů a počet dokončených bytů vzrostl o více než polovinu na 3642 bytů. „Výstavba probíhala zejména mimo hlavní město a převažovaly byty v rodinných domech,“ uvedla Cuřínová.

BRAND24

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu meziročně zvýšil o 0,7 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 39 743 korun.

Dále čtěte:

Přebytek zahraničního obchodu klesl na 5,7 miliardy korun. Způsobil to i obchod s ropou

Druhý nejlepší letošní výsledek. Průmysl v říjnu vzrostl o 6,7 procenta

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).