Menu Zavřít

Srna, divočák i pes, k němuž se nikdo nehlásí. Co dělat v případě srážky se zvěří?

9. 12. 2019
Autor: Shutterstock

Srážka se zvěří není v našich zeměpisných šířkách ničím neobvyklým. Zejména během pozdních podzimních měsíců a v zimě, kdy je převážnou část dne venku tma, se jedná o poměrně častý druh dopravních nehod, který má ale vzhledem ke své povaze jistá specifika, s nimiž si řada řidičů neví rady.

Dojde-li ke střetu se zvěří, prvotní reakce řidiče by měla být stejná jako při jakékoliv jiné dopravní nehodě. Po zapnutí výstražných světel je potřeba, pakliže mu to jeho zdravotní stav dovolí, místo kolize co nejrychleji označit výstražným trojúhelníkem, aby i další motoristé projíždějící v inkriminovaném úseku věděli, že mají zavčas sundat nohu z plynu. Pokud to navíc situace vyžaduje a umožňuje, má takový řidič právo řídit provoz v místě nehody, respektive jeho řízením pověřit k tomu způsobilou osobu.

Bez policie to nejde

Navzdory výše zmíněnému, na srážce auta se zvěří je specifické především to, že se takový incident neobejde bez policie. Strážce zákona je v zásadě potřeba volat vždy, dojde-li ke střetu s čímkoliv, co má rozměry zajíce a větší. Zda se jedná o srnku, divočáka či zatoulaného psa, je jedno. A stejně tak je jedno i to, zda inkriminovaný živočich po srážce sebral nohy na ramena a utekl, nebo uhynul na místě. Bát se případné pokuty rozhodně nemusíte. Nehoda jako taková je považována za nezaviněnou, byť je třeba inkriminovaný úsek označen příslušnými dopravními značkami.

Zvíře mají na starost myslivci

Pakliže je sraženým zvířetem živočich běžně žijící ve volné přírodě, je povinností policie zkontaktovat místní myslivce a o této skutečnosti je informovat. Rozhodně však nelze počítat s tím, že by bylo řidiči dovoleno s uhynulým kusem po nehodě jakkoliv nakládat. Kdo by jej z místa kolize odvezl, mohl by být na základě § 304 trestního zákoníku obviněn z pytláctví, za což by mu teoreticky hrozil až dvouletý pobyt za mřížemi.

Jeví-li zvíře známky života, i v takovém případě je bezpodmínečně nutné posečkat na příjezd myslivců. Přestože pohled na trápícího se živočicha zcela určitě nepatří k nejpříjemnějším, „ránu z milosti“ mu smějí dát pouze a jen oni.

Střet se zvěří se prodraží, ledaže…

Pakliže v důsledku srážky se zvěří dojde k poškození vozu, musí řidič počítat s tím, že jeho opravu zaplatí ze svého. Na kolik taková sražená zvěř přijde, je přitom velice subjektivní. Vše záleží na závažnosti incidentu a pochopitelně i na typu auta, jimž dotyčný jezdí. Může se jednat o částku pohybující se okolo 10 až 20 tisíc korun stejně jako o sumu dosahující klidně i hranice několika set tisíc.

Existují nicméně dvě výjimky, při nichž zůstane řidičova peněženka ušetřena. Tou první je, že má motorista sjednané havarijní pojištění pokrývající škody způsobené zvířaty. V takovém případě je každopádně nezbytně nutné nechat si od policie vystavit potvrzení, že ke střetu skutečně došlo. To se následně předloží inkriminované pojišťovně, načež ta svému klientovi odškodnění ponížené o spoluúčast vyplatí.

Druhou možností je skutečnost, že tímto sraženým zvířetem byl například nějaký zatoulaný pes, kočka nebo jiný domácí mazlíček. V takovém případě totiž nese podle zákona 361/2000 Sb., respektive podle občanského zákoníku vinu za způsobení dopravní nehody vlastník či osoba, jíž bylo zvíře vlastníkem svěřeno do péče.

Čtěte také:

Šetřit, nebo nešetřit? Cenu havarijního pojištění ovlivňuje výše spoluúčasti na dopravní nehodě

Jak postupovat při dopravní nehodě? Zachovejte klid a buďte duchapřítomní

BRAND24

Stali jste se obětí dopravní nehody? Přečtete si, kdy máte ze zákona nárok na odškodné

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).