Řízek ze zkumavky. Izraelský startup spouští velkovýrobu masa z bioreaktoru - Euro.cz

Zprávy

Přihlášení

Řízek ze zkumavky. Izraelský startup spouští velkovýrobu masa z bioreaktoru

,
Řízek ze zkumavky. Izraelský startup spouští velkovýrobu masa z bioreaktoru
Zdroj: Depositphotos
  • Startup Future Meat Technologies otevírá továrnu na výrobu umělého masa nedaleko Tel Avivu

  • Izraelci „pěstují“ kuřecí, vepřové, hovězí i jehněčí maso z kmenových buněk ve speciálních nádržích z nerezu

  • 100 gramů masa z bioreaktoru nyní stojí 85 korun, v budoucnu se ale ještě zlevní

  • Produkt není geneticky upravený a při jeho výrobě netrpí žádná zvířata

  • Jako první země na světě povolil prodej umělého masa Singapur

Izrael bude mít již brzy zásluhou tamní mladé firmy Future Meat Technologies svoji první velkou továrnu na výrobu masa ze zkumavky. Při jeho produkci se žádnému zvířeti nezkřiví ani chloupek na hlavě, a zároveň za sebou závod zanechá mnohem menší uhlíkovou stopu než velkochovy a jatka.

Nejedná se přitom o žádnou z takzvaných masových náhražek, které lze zakoupit ve specializovaných obchodech nebo si je jednoduše objednat v McDonald’s, KFC či dalších fastfoodových řetězcích. Jejich alternativa opravdu chutná i vypadá jako pravé maso, protože to také pravé maso je – v laboratořích židovského státu se buňky hospodářských zvířat množí v bioreaktoru a naplňují nerezové nádoby opravdovou tkání. Není k tomu potřeba žádná genetická úprava, proces funguje na základě kmenových buněk.

Půl tuny masa denně

Společnost Future Meat Technologies už v roce 2019 oznámila, že bude stavět továrnu ve městě Rechovot nedaleko Tel Avivu. V prvním kole financování se startupu podařilo získat 14 milionů dolarů, což mu umožnilo vybudovat halu, kde se nyní začne ve velkém vyrábět průmyslové maso na buněčném základě. Zástupci společnosti tvrdí, že až budou stroje plně v provozu, bude mít firma kapacitu vyprodukovat denně půl tuny materiálu, což se rovná asi pěti tisícům hamburgerů nebo hmotnosti průměrné krávy. Slibují také, že zajistí, aby byl výrobek cenově dostupný pro všechny.

„Bylinky můžeme pěstovat v poušti, na Antarktidě i ve vesmíru.“ Gardenauts staví v Chotěboři farmu budoucnosti

Podle profesora Yaakova Nahmiase nová továrna mění celou hru. „Umožní nám vylézt z laboratoře a vypěstovat stovky kilogramů masa v nerezových nádobách. Produkce je čistá a efektivní. Především ale budeme moci urychlit právní proces a získáme povolení k prodeji do roku 2022,“ říká.

Future Meat Technologies plánují příští rok expandovat do USA a začít nabízet potraviny skrze řetězce a restaurace. „Snažíme se aktivně oslovovat zákazníky a vybudovat globální firmu na umělé maso,“ prohlašuje Nahmias. Podle Izraelců se jedná o první továrnu podobného typu na světě.

Maso krmíme a oživujeme

Kdo říká, že řízky nerostou na stromech, má pravdu jen částečně. Rostou v laboratoři. První pokusy o vytvoření plátku masa v umělých podmínkách proběhly asi před deseti lety. Nyní již vědci v bioreaktoru dokážou vypěstovat pořádně tlustý steak, přičemž cena gramu umělé tkáně se v průběhu let snížila o 99 procent.

Celý proces začíná sesbíráním kmenových buněk ze živých hospodářských zvířat, což není ve srovnání s jatky nijak drastické. Buňky se pak přemístí do bioreaktoru, kde se v umělých podmínkách dál množí, dokud nedosáhnou požadovaného tvaru. Obsluha stroje je krmí předem zpracovanými živinami podobně jako skutečná zvířata.

Naděje pro suchem postižené krajiny. Převratná technologie získává vodu z atmosféry 24 hodin denně bez nákladů na energie

V průběhu procesu se nepoužívají žádné genetické úpravy. Zato se maso rozděluje na porce pomocí takzvaného „oživování“, při kterém se odstraňuje odpad. To vede k desetkrát většímu výnosu, než kolik je standard živočišného průmyslu. Při výrobě masa v továrně se také spotřebuje o 96 procent méně vody a 99 procent méně plochy než ve velkochovu. Rovněž uhlíková stopa je znatelně nižší – během procesu pěstování masa uniká do atmosféry o 80 procent méně skleníkových plynů než obvykle.

Burger za miliony teď stojí 85 korun

Že je zmíněný izraelský startup na správné cestě, naznačuje i zájem ze strany investorů. Tyson Foods, Archer-Daniels-Midland, S2G Ventures a další fondy do něj od začátku jeho existence „napumpovaly“ již 43 milionů dolarů, tedy zhruba 920 milionů korun.

Většina peněz putuje do výzkumu a vývoje, který se snaží tlačit výrobní náklady směrem dolů. První burger ze zkumavky v roce 2013 stál 300 tisíc dolarů (6,3 milionu korun). Po dalších osmi letech usilovné vývojové práce ale dokázali ve Future Meat Technologies srazit cenu na pouhé čtyři dolary (85 korun) za 100 gramů masa. Ředitel firmy Rom Kshuk podle agentury Bloomberg uvedl, že díky pokračujícímu vývoji firma plánuje do roka zlevnit produkt ještě o polovinu.

„Pěstování buněčného masa je program Apollo 21. století,“ říká profesor Nahmias. „Vyžaduje to obrovské úsilí biologů, chemiků, inženýrů a expertů na jídlo. Jsme hrdí, že se jsme na prahu cenové parity s tradičním zemědělstvím bez genetického inženýrsví. Máme jistotu, že nabízíme bezpečný produkt,“ dodává. V současnosti firma dokáže vypěstovat kuřecí, vepřové, hovězí i jehněčí tkáně včetně tuku, který zatěžuje planetu méně než těžba palmového oleje.

Ačkoliv Future Meat Technologies míří primárně na americký trh, zvědavci mohli poprvé maso z bioreaktoru ochutnat v Singapuru. Americký startup Eat Just loni v prosinci vypěstoval nugetky z kuřecích buněk a jako první na světě je schválily právě singapurské úřady.

Izrael a Singapur se drží v čele světové produkce masa ze zkumavky, ale do budoucna by se měl spustit prodej umělého masa i v USA, kde zatím působí výrobce Good Meat. Náhražky živočišných produktů už nejsou jen pro vegany. Vývoj a rozšíření laboratorního masa či rostlinných alternativ ukazuje na rostoucí trend etického stravování a zájmu o ekologii ve světě.