Menu Zavřít

Registr dlužníků odhaluje neplatiče a chrání před předlužením

7. 3. 2019
Autor: Shutterstock

Zapomněli jste zaplatit splátku za leasing nebo spotřebitelský úvěr? Dost možná jste se dostali na „černou listinu“ registru dlužníků. S dalšími půjčkami tak máte na nějaký čas nejspíš utrum. Vymazání z něj totiž může trvat i několik let. Záleží na typu pohledávky.

Nezaplacená nebo opožděná platba za leasing či spotřebitelský úvěr vám může výrazně přitížit v momentě, kdy budete žádat o hypotéku nebo další půjčku. Její poskytovatel může nahlédnout do takzvaných registrů dlužníků a ověřit si vaší platební morálku. Na základě ní se pak rozhodne, zda vám půjčku poskytne či nikoli.

Samotný záznam v registru dlužníků však nemusí znamenat nic špatného. Jsou v něm totiž vedeni i řádní plátci. A proč? Registry nevznikly jen proto, aby jednotlivé společnosti a právnické osoby varovaly před notorickými neplatiči, ale také proto, aby poskytovaly komplexní informace o důvěryhodnosti klientů bank, leasingových společností a dalších nebankovních institucí. Vás jako žadatele navíc chrání před předlužením.

V České republice fungují celkem tři relevantní registry. Těmi jsou:

  • Bankovní registr klientských informací (BRKI) (zprostředkovávaný společností CBCB), ve kterém jsou zapsáni ti, kteří si vzali půjčku, mají kontokorent, kreditní kartu anebo jsou na účtě v mínusu.
  • Nebankovní registr klientských informací (NRKI) (zprostředkovávaný společností CNCB), kde jsou vedeny záznamy o osobách, které čerpaly úvěr u nebankovních společností.
  • Sdružení na ochranu leasingu a úvěru spotřebitelů (SOLUS), kam jsou zapsáni všichni dlužníci.

Možná jste se již setkali i s tvrzením, že nesplacené závazky osob i firem umožňuje vyhledávat i Centrální registr dlužníků, což je projekt soukromého informačního systému, který v roce 2005 spustil podnikatel a politický aktivista Jiří Jehlička. Tento „veřejný registr dlužníků“ byl však několikrát obviňován z klamavých praktik. Žádné významnější finanční instituce s tímto registrem navíc nespolupracují a jeho data nepovažují za věrohodná.

Pozitivní registr

Jinými slovy, v registru můžete být veden také jako řádný plátce. V takovém případě se mluví o pozitivním registru, který klientovi umožňuje budovat pozitivní úvěrovou historii. Díky té je takový člověk důvěryhodný pro finanční instituce, které mu snadněji poskytnou další úvěr.

To, že je někdo zapsaný v pozitivním registru, však neznamená, že dosáhne na veškeré půjčky. Registr finanční instituce informuje o tom, jestli se žadatel o půjčku nedostal na hranici svých možností a zda je schopný další úvěr splácet, aniž by mu hrozilo předlužení.

Negativní registr

Na takzvanou „černou listinu“ se může dostat každý, kdo úvěr nesplácí nebo jej splácí se zpožděním. V případě sdružení SOLUS se do negativního registru mohou dostat i ti, kteří řádně neplatí za služby mobilních operátorů, poskytovatelů telekomunikačních služeb a dodavatelů energií.


Čtěte: Jak se řeší insolvence? Podmínky už nejsou tak přísné, ale na oddlužení nedosáhne každý

ilustrační foto


Vymazání z registru dlužníků

K vymazání záznamu o nezaplacení splátky nedochází ihned po jejím uhrazení ale až po vypršení lhůty. Ta se u každého registru liší. Registru dlužníků SOLUS vede záznamy po dobu 3 let od splatnosti. Aby se klient v tomto registru objevil, musel být starší osmnácti let a dlužit více než 500 korun. Jeden rok po uhrazení dluhů jsou pak v registru zapsáni ti lidé, kteří měli nesplacenou či pozdě uhrazenou pohledávky u mobilních operátorů.

U BRKI A NRKI žádná dolní hranice pro zapsání do registru neexistuje. Dlužník je v těchto systémech veden po dobu 4 let.

Následky evidence v registru dlužníků

Jaký přesný dopad bude mít pro klienta zapsání do negativního registru, se nedá přesně říct. Jak už zaznělo, minimálně mu to přitíží v momentě, kdy bude žádat o hypoteční úvěr. Každá bankovní a finanční společnost k „hříšníkům“ přistupuje trochu jinak. Některé z nich například přisuzují nižší váhu záznamům o již uhrazených dluzích. Vliv má také doba, za kterou byly splaceny, či to, u koho dluh vznikl.

Jak zjistit, zda jste v registru dlužníků?

Zda jste na „černé listině“ či nikoli, nemusíte nutně zjistit až v momentě, kdy vám banka zamítne žádost o další úvěr. O výpis z registru dlužníků si můžete sami kdykoli požádat. V případě SOLUS je cena za výpis a jeho zaslání poštou 213 korun. Využít však můžete i SMS výpis. Přes mobilní telefon se vše potřebné můžete dozvědět za 99 korun. O nahlédnutí do registru dlužníků můžete zažádat i online.

Výpis z registru dlužníků BRKI a NRKI si můžete vyzvednout osobně v centru společnosti Czech Credit Bureau, která sídlí v Praze, nebo si jej nechat poslat dobírkou. Za výpis zaplatíte 100 korun a počkáte si na něj 30 dní. Můžete si však zaplatit i za expresní vyhotovení, které stojí 200 korun.

O insolvencích a oddlužení čtěte:

BRAND24

Novela insolvenčního zákona: pro a proti

 Recidiva dlužníků je v Česku 70procentní a jedním z důvodů jsou právě neřešitelné dluhy, které vězňům znemožňují návrat do života.

Novela insolvenčního zákona se dotkne až desetiny populace

Svádět obludnou předluženost Čechů jen na finanční negramotnost je alibismus, říká autor Mapy exekucí

Lichva, hloupost a omyly státu. Proč se nedaří vysvobodit milion Čechů z dluhové pasti?

ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).