Menu Zavřít

Radek Palata: Pět favoritů a dvě překvapení

3. 2. 2016
Autor: ČTK

Ve startovním poli amerických prezidentských voleb začíná být těsno. Z Iowy vzešlo pět favoritů na prezidentskou kandidaturu s překvapivě velmi vyrovnanými šancemi. Usuzovat, kdo by nakonec mohl v prezidentských volbách zvítězit, by bylo velmi předčasné. Jednou věcí je získat stranickou nominaci a ještě zcela jinou porazit protivníka v listopadové volbě prezidenta.

U demokratů došlo v Iowě k zajímavému souboji: Hillary Clintonové brázdící střední stranické proudy tu tvrdě šlapal na paty představitel krajně levé partajní části Bernie Sanders. Předvolební průzkumy vyrovnaný střet naznačovaly, ale takový „masakr“ s vítězstvím Clintonové o pár desetinek přece jen čekal málokdo.

Varování se v Iowě dostalo i republikánskému koni Donaldu Trumpovi, který se ze své pozice nezávislého suveréna dostal během pár měsíců kampaně na špici popularity. Ta však ještě nemusí být hlavním faktorem, podle nějž voliči budou posuzovat jeho předpoklady pro funkci prezidenta. Úspěch socialisty Sanderse ukazuje, že v Americe je asi více nespokojených, než se zdá. To prokazují i úspěchy vyhraněných typů kampaně na straně republikánů.

V Iowě jednoznačně vyhráli představitelé krajně konzervativního proudu, takzvané Tea Party, s krédy izolacionismu a ochranářství – členové Kongresu s hispánskými kořeny Ted Cruz a Marco Rubio získali zlato a bronz.

Stříbrný Trump přes lednový spurt v celonárodních průzkumech dostal v Iowě na pamětnou, protože všichni tři republikáni získali v zásadě stejně, takže žádný superman-stavitel-miliardář přinejmenším v tomto státě nezabral.

Ani Reagan nebyl politický génius, ale uvědomoval si to a pracoval s tím

Velkopodnikatel si za to může sám. Strážce americké politické kultury, kteří mají v Republikánské straně velkou váhu, pobuřuje například xenofobními výroky, ale i celým stylem kampaně. V Iowě odmítl účast na předvolební debatě s moderátorkou, která ho dříve naštvala dotazem na jeho přístup k ženám. Fakticky tím riskuje přízeň celé poloviny americké populace.

První klání primárek strhují pozornost ke kandidátům, kteří vyniknou. Pokud bude Trump dál mířit spíše dolů, může to s ním nakonec dopadnout špatně. Možná by si měl vzpomenout na někdejší volební heslo Ronalda Reagana, jemuž se ranařským stylem trochu podobá. To heslo znělo „kompetence“. Ani Reagan nebyl politický génius, ale dokázal si to uvědomit a pracoval s tím.

Texasan Ted Cruz, iowský republikánský vítěz, má ale také své slabiny. Jako kazatel hlásá, že něco je rozhodně v nepořádku, ale o praktických krocích k nápravě toho moc neříká. Jako morální maják ale není Cruz k zahození, což mu bohabojná Iowa dala najevo. Podobně, ale mnohem praktičtěji vystupuje i floridský Marco Rubio. Jeho třetí místo z Iowy by mohlo establishment Republikánské strany vést k jeho podpoře jako třetího vzadu ve vyhroceném souboji dvou favoritů. Uvidíme, jak si Rubio povede a zda mu do srpnového nominačního sjezdu nedojde dech.

Autor je publicista


Čtěte také:

V prvním nominačním souboji porazil Donalda Trumpa senátor Cruz

CONTENT24

Trump: Mohl bych někoho střelit, a neztratil bych ani voliče

Nominační souboj v Iowě vyhrála Clintonová, těsně porazila Sanderse

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).