Menu Zavřít

R2G získá v textilce Pegas dalších 70 procent akcií. Zaplatí 6,2 miliardy

26. 9. 2017
Autor: Pegas Nonwovens

Investiční fond R2G Rohan Czech se stane po vypořádání 5. října vlastníkem nejméně 81 procent akcií znojemské textilky Pegas Nonwovens. V polovině července zveřejnil nabídku na odkup akcií při ceně 1010 korun za jednu a do pondělního termínu dostal nabídku k odkupu více než 70 procent akcií. Za ty zaplatí 6,2 miliardy korun, zhruba 11 procent akcií už měl předtím.

Dalších osm procent nabízených akcií ještě bude předmětem revize agenta pro vypořádání, vyplývá z informací, které dnes fond zveřejnil.

Celkem by tak mohl ovládat 89 procent akcií dlouhodobě ziskové a rozvíjející se firmy na výrobu netkaných textilií, která má závody ve Znojmě, v Bučovicích a v Egyptě poblíž Káhiry. Zároveň má Pegas Nonwovens již pozemek na stavbu nové továrny v Jihoafrické republice. Prodat akcie se proti původnímu vyjádření nakonec rozhodl i maltský fond Wood Textiles Holding, držel zhruba 30 procent.

„Jsme potěšeni výsledkem naší dobrovolné nabídky převzetí, která potvrzuje, že nabídková cena byla pro akcionáře atraktivní. Jakožto majoritní akcionář se těšíme na spolupráci s managementem a podporu společnosti v jejím strategickém růstu v Evropě i mimo ni,“ uvedl ředitel přímých investic R2G Jakub Dyba. Fond nepřímo vlastní rodinná nadace Oldřicha Šlemra a podnikatelé Eduard Kučera a Pavel Baudiš.


Textilka Pegas končí na varšavské burze. Stěžejní je pro ni Praha

Pegas Nonwovens

DT24


Fond chce změnit dividendovou politiku firmy, která byla dosud progresivní a každý rok vyplácela akcionářům více peněz za jednu akcií. Místo toho by měl zisk zůstat ve firmě, aby se snížilo zadlužení, výplata dividend se má pozastavit a místo organického rozvoje plánuje fond spíše rozvoj pomocí akvizic.

Pegas Nonwovens
Textilka vyrábí netkané textilie pro stavebnictví, zemědělství či zdravotnictví. Patří k předním evropským výrobcům a získává i další trhy na Blízkém východě a v Africe. Zaměstnává 570 lidí. V prvním pololetí jí rostly meziročně výnosy o 4,7 procenta na 111,7 milionu eur (2,9 miliardy korun). Čistý zisk měla společnost nižší než ve stejném období loňského roku o 41 procent. Vydělala podle zatím neauditovaných výsledků 4,5 milionu eur (117 milionů korun). Její akcie se obchodují na burze v Praze.

Čtěte také:

Textilka Pegas: Nabídka R2G na převzetí je přiměřená

Pegas Nonwovens investuje v JAR dvě miliardy. Nabere stovky lidí

Pegas pokračuje v progresivní dividendové politice. Vyplatí 1,30 eura za akcii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).