Menu Zavřít

Program Rekonstrukce: čekání na oblevu?

17. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Zájem o finanční podporu rekonstrukce výrobních provozů je zatím spíše menší Finanční podporu v rámci programu Rekonstrukce obdrželo do konce letošního února takřka devadesát podniků. Celkem získaly přibližně 180 mil. Kč. Zmíněná částka je poměrně malá.

Zájem o finanční podporu rekonstrukce výrobních provozů je zatím spíše menší

Finanční podporu v rámci programu Rekonstrukce obdrželo do konce letošního února takřka devadesát podniků. Celkem získaly přibližně 180 mil. Kč.

Zmíněná částka je poměrně malá. „V porovnání s rokem 1997, kdy povodně zasáhly území Moravy, je zájem podnikové sféry o program viditelně menší,“ komentuje tuto situaci Ladislav Macka, ředitel Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB), která program Rekonstrukce financuje. Ten je určen jak malým a středním podnikům včetně živností, tak také velkým firmám, jejichž budovy, zařízení či zásoby byly zničeny nebo poškozeny povodněmi. Program jim nabízí pomoc ve formě záruky na bankovní úvěr a příspěvku na úhradu úroků. Zárukou se v případě malých podniků (do 250 zaměstnanců) může krýt až 90 % jistiny, u větších se jedná o maximálně 50 %, když „úroková“ podpora se poskytuje v rozmezí 2-7 %, a to podle rozsahu škod. Zejména malé firmy se tak prostřednictvím programu mohou dostat k levným, v podstatě neúročeným úvěrům, nicméně zatím toho využila necelá stovka podniků a částky vyčleněné na realizaci podpory v loňském roce ani nebyly vyčerpány. Podle L. Macky je příčin tohoto stavu hned několik: „Je zjevné, že lépe než při posledních povodních byly připraveny banky a pojišťovny.“ Svou roli podle něj také sehrálo počasí - stavební práce a jejich přípravu přerušila brzká zima. Podniky také více váží, zda ten či onen provoz vůbec rekonstruovat: na jedné straně je příčinou jejich nevýhodná dislokace v záplavových oblastech, na straně druhé pak všeobecně horší hospodářská situace doma i v zahraničí. Také na základě zkušeností z vývoje v roce 1997 ovšem ČMZRB očekává zvýšený příliv žádostí právě nyní, kdy počasí už umožňuje stavební rekonstrukce. Pro letošní rok je na program vyčleněno 420 mil. Kč (z toho bylo už čerpáno za leden a únor 69 mil. Kč), přičemž podle jejích představitelů je k dispozici dalších 400 mil. Kč. V současnosti ČMZRB očekává první část úvěru od Evropské investiční banky (EIB), jehož celková výše činí 12 mld. Kč (400 mil. eur). Celá tato suma je určena na rekonstrukci infrastruktury na územích zasažených povodněmi. Půjčka je součástí pomoci EU české ekonomice. Největší část prostředků bude směřovat do dopravy (silnice, železnice, vodní cesty, pražské metro) a vodohospodářství (včetně preventivních protipovodňových staveb). Zmíněný úvěr od EIB má zvláštní režim: výběrová řízení jsou v zájmu urychlení zjednodušená a investoři mohou získat půjčku i na projekty a práce, které již byly realizovány. Investory, tj. příjemci úvěrů, jsou obvykle obce a státní podniky, např. Povodí Labe, či Ředitelství silnic a dálnic ČR. Celá půjčka má být čerpána ve zhruba deseti splátkách do konce roku 2005.

CONTENT24

Program Rekonstrukce umožňuje získat i finanční zdroje provozního charakteru: na nákup zničených zásob a provozní výdaje spojené s obnovením výroby.

FOTO: PETR VRABEC

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).