Menu Zavřít

PROFIL: Vývojáři z 2K Czech dali světu kultovní Mafii

23. 11. 2012
Autor: E15

Český otisk v oblasti počítačových her, který zná celý svět, má jméno Mafia. Vyzkoušet si roli gangstera Tommyho Angela, který za prohibice ve třicátých letech dvacátého století brousí podsvětím fiktivního amerického města Lost Heaven, zatoužil kdekdo – jen do roku 2008 se prodaly dva miliony kopií této počítačové hry. Mafia je dílem českých programátorů ze studia Illusion Softworks, dnes 2K Czech.

U zrodu firmy stáli Petr Vochozka a Jan Kudera, kteří v roce 1997 založili Illusion Softworks. V roce 2008 se firma přejmenovala na 2K Czech podle firmy 2K, pod kterou spadá. Vlastníkem je americká Take Two Interactive, jedna z hlavních společností na globálním trhu videoher. Firma má sídlo v Praze a vývojové studio v Brně.

Videohra Mafia vydaná v roce 2002 i její pokračování uvedené do prodeje v roce 2010 sklidily ceny kritiků v Čechách i za hranicemi. Kromě Mafie mají lidé z 2K Czech na svědomí také třeba tenisový simulátor Top Spin 4 nebo taktický simulátor Hidden and Dangerous. Na čem v 2K Czech pracují teď, je tajné. Spekuluje se o pokračování Mafie, ale objevily se i zvěsti, že by se v České republice mohl rodit další, už pátý díl ságy Grand Theft Auto.


2K Czech

odkdy se datuje historie firmy: 1997

kdo je majitelem: Take Two Interactive (USA)

počet zaměstnanců: 188

v jakých zemích firma působí: Česko

tržby: 280 milionů korun (účetní rok do března 2012)

hospodářský výsledek: -


Čtěte také:

České hry jsou stále úspěšné, vedou tituly pro telefony

BRAND24

Češi nejen hrají, umí hry i vyvíjet

Mafiány z Brna si chce koupit celý svět


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).