Menu Zavřít

PROFIL: Ukřičený mimozemšťan Alza Čechy zaujal

22. 11. 2012
Autor: Redakce

Největší český e-shop začínal nabízením počítačového hardwaru na nástěnkách vysokých škol a na kolejích. Dnes má Alza.cz, kterou symbolizuje její protivný zelený maskot, roční obrat 6,8 miliardy korun a dál roste.

 Alza.cz

Úplné začátky Alza.cz se datují někam do roku 1994, kdy její současný ředitel Aleš Zavoral (název společnosti je zkratkou jeho jména a příjmení) získal živnostenský list a pustil se do podnikání na mladém českém IT trhu. Jeho prvními zákazníky byli studenti, kteří oceňovali zejména to, že jim dokázal sehnat žádané zboží rychleji a levněji než konkurence.

Zavoral tehdy inzeroval hlavně na nástěnkách univerzit, první kamenný obchod otevřela firma až v roce 1998 v Dělnické ulici.

Do obchodování přes internet se společnost Alza pustila v roce 2000. Její roční obrat tehdy překročil 300 milionů. Dnes, o dvanáct let později, to je skoro sedm miliard. Oficiálním vlastníkem společnosti je kyperská firma L. S.
Investments Limited.

Alza během let expandovala do ostatních českých měst a na Slovensko. V roce 2007 se pak v éteru poprvé rozeřval zelený mimozemšťan Alza, který firmu od té doby propaguje a symbolizuje. Hlas mu propůjčil dabér Bohdan Tůma.

Navzdory anebo právě díky jeho protivnému hlasu a agresivnímu chování (v jedné z reklam kladivem rozbíjí televizi) se firmě daří. Alza je bezpochyby nejznámějším českým firemním maskotem, jemuž se může rovnat jen Béda Trávníček firmy Mountfield. Společnost Alza je do jisté míry symbolem Česka jako země internetových obchodů. Těm se tu daří opravdu výjimečně – ve srovnání s Velkou Británií, která jich má 30 tisíc, jich je v Česku 21 tisíc.

Z tohoto pohledu je Česko e-shopovou velmocí. Dvojkou na tuzemském trhu je s velkým odstupem za Alzou firma Mall.cz, jejíž obrat v loňském roce činil dvě miliardy. Celé odvětví v Česku dosahuje ročně obratu 37 miliard korun.


Alza.cz

odkdy se datuje historie firmy: rok 1994

kdo je majitelem: L. S. Investments Limited (Aleš Zavoral)

počet zaměstnanců: 421

v jakých zemích firma působí: Česko, Slovensko

tržby: 6,8 miliardy korun (2011)

hospodářský výsledek: zisk 275 milionů korun (2010)


Čtěte také:

České firmy reagují na sociálních sítích rychle. Některé

CONTENT24

Windows 8 mají zvednout propadající se počítačový trh

Mall následuje Alzu, zavedl poplatek za dodání na pobočku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).