Menu Zavřít

Pro uhlí až do Kanady. Útlum OKD zvyšuje závislost Česka na dovozu černého uhlí

23. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Bankrot těžební společnosti OKD a uzavření dolu Paskov má dopad na obchodní bilanci. Dovoz černého uhlí do Česka v prvních jedenácti měsících loňského roku narostl o 21 procent na 3,33 milionu tun. Hodnota importu ve finančním vyjádření se v důsledku rostoucích cen na světovém trhu zvýšila dvojnásobně na 9,8 miliardy korun.

Dovezené černé uhlí pochází vesměs z Polska - ve sledovaném období se jednalo o 2,87 milionu tun. Menší množství je ze Spojených států a Ruska. Novinkou je zahájení importu z Kanady, konkrétně v objemu 194 tisíc tun. „Náhradu za chybějící uhlí z OKD zajišťujeme zejména z Polska a Kanady,“ potvrzuje mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková.

Většinu černého uhlí odebírá pět hlavních spotřebitelů - Třinecké železárny, ArcelorMittal Ostrava, Skupina ČEZ, Veolia Energie ČR a OKK Koksovny. ČEZ i Veolia dál upřednostňují produkci OKD, kterou doplňují dovozem z Polska. Veolia část spotřeby nahrazuje biomasou a komunálním odpadem.


Velká energetická revoluce. Odvětví se mění před očima

 Solární elektrárna, ilustrační foto


Najít vhodnou surovinu pro produkci koksu je náročnější. „Pro naši výrobu potřebujeme optimální směs, do které se míchá až osm druhů koksovatelného uhlí s různými vlastnostmi. Zkoušíme dodávky z Polska, které jsou bohužel značně nespolehlivé, ale i z Kanady, USA a Austrálie,“dodává mluvčí hutí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Dovoz přes půl světa však má svá rizika. To je důvod, proč chce ArcelorMittal v areálu ostravských hutí zřídit skládku uhlí. Tento záměr ale prozatím narazil na nesouhlas krajských úředníků, kteří před necelými dvěma týdny vydali negativní stanovisko v řízení EIA.

Dále čtěte:

Elektřina do plynu, na ztráty nehledě. Energetické firmy začínají experimentovat

BRAND24

Tykač naděloval. Zaměstnanci Severní energetické dostali výrazně přidáno

Beneš: Rozdělení ČEZ na čistou a špinavou část je dobrý nápad


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).