Menu Zavřít

Praha o dálkové teplo nepřijde. ČEZ plánuje obnovu mělnické elektrárny

11. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Skupina ČEZ po letech čekání předkládá plán, jak do budoucna zabezpečit dodávky tepla do hlavního města Prahy. Dožívající bloky uhelné elektrárny v Mělníce má nahradit kombinace uhelných a plynových kotlů, doplněná o zařízení na energetické využití odpadů. Projekt musí nejprve projít řízením EIA a poté získat územní a stavební povolení.

Jako první má přijít na řadu výstavba plynové kotelny o tepelném příkonu 150 megawattů, která má být hotová nejpozději v roce 2021. Bude plnit roli záložního a sezonního zdroje tepla pro hlavní město. O rok později chce ČEZ spustit do provozu fluidní kotel na hnědé uhlí o tepelném příkonu 334 megawattů. Jako poslední přijde na řadu spalovna komunálních odpadů s očekávaným spuštěním v roce 2024.

Záměr ČEZ je nyní ve fázi posuzování enviromentálních dopadů (EIA) na ministerstvu životního prostředí. Projekt zařízení na energetické využití odpadů budou úředníci posuzovat samostatně. Samotný ČEZ bere stavbu spalovny s rezervou a chce jej realizovat pouze v případě, kdy po takovém nakládání s odpady „bude společenská poptávka“.

Rekonstrukce má přinést snížení spotřeby paliva i emisí. Spotřeba hnědého uhlí v mělnické elektrárně má klesnout z loňských 3,8 milionu tun na 1,9 milionu tun v roce 2022. Spolu s tím klesne na polovinu i počet vlaků, jež dovážejí palivo z uhelného lomu Bílina v severních Čechách. Emise oxidu uhličitého mají klesnout o 56 procent, množství některých vypouštěných škodlivin (prachové částice, oxid siřičitý) se sníží dokonce o 85 procent.


Potřebujeme jádro? Komentář Jana Brože:

Postavme nový reaktor, nebo jádro odpískejme. Ale hned

 Jan Brož


Elektrárnu Mělník v současnosti tvoří tři zařízení označené římskými číslicemi I až III. Bloky Mělník II a III chce ČEZ v polovině roku 2020 převést do zálohy a provozovat je v režimu záložního zdroje. Definitivně je odstaví z provozu v letech 2022 a 2024. Nejstarší část – Mělník I pocházející z let 1957 až 1960 – prošla rekonstrukcí a v provozu zůstane po celé příští desetiletí.

BRAND24

Kromě výroby elektřiny má mělnická elektrárna zásadní význam v roli dodavatele tepla pro východní polovinu Prahy, Neratovice, Mělník i další obce. Jedná se o poměrně novou úlohu. Dodávky tepla pro Prahu fungují od roku 1995, Neratovice jsou na horkovodní potrubí z mělnické elektrárny připojeny teprve od roku 2003.

Čtěte také: Dobře už bylo. ČEZ marně hledá cestu k zisku 20 miliard ročně

 Daniel Beneš


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).