Menu Zavřít

Pojistit fakturu jde i přes web

22. 5. 2006
Autor: Euro.cz

KOMERČNÍ ÚVĚROVÁ POJIŠŤOVNA Sjednat úvěrové pojištění přes internet umožňuje od května malým a středním podnikům Komerční úvěrová pojišťovna, dcera EGAP. Jde především o nástroj k zabezpečení zaplacení faktur. Pojistné se obvykle pohybuje v řádu promile z fakturované částky.

KOMERČNÍ ÚVĚROVÁ POJIŠŤOVNA Sjednat úvěrové pojištění přes internet umožňuje od května malým a středním podnikům Komerční úvěrová pojišťovna, dcera EGAP. Jde především o nástroj k zabezpečení zaplacení faktur. Pojistné se obvykle pohybuje v řádu promile z fakturované částky.

Komerční úvěrová pojišťovna (KÚP) spustila nový produkt -úvěrové pojištění e-Bonus. Veškeré nutné kroky lze vyřídit přes internet na adrese www.kupeg.cz. Stačí, když žadatel zadá do jednoduchého formuláře potřebná data. Výstupem získá kompletní nabídku pojistné smlouvy a podmínek pojištění, přičemž nabídka je celých třicet dní od stažení do počítače žadatele pro pojišťovnu závazná.

„Principem nového produktu je jistota, že pokud pohledávku nezaplatí odběratel, pojišťovna tuto skutečnost považuje za pojistnou událost a částku sníženou o spoluúčast pojištěného sama uhradí,“ říká generální ředitel pojišťovny Martin Růžička.

Podnikatel může on-line sjednat dvouletou rámcovou pojistnou smlouvu. Do interaktivního formuláře zadá data a obratem získá doporučení nejvhodnějšího typu úvěrové pojistky. Zároveň obdrží návrh smlouvy, obchodní podmínky, kalkulaci pojistného a návrh výše spoluúčasti. Poté má třicetidenní lhůtu na rozmyšlenou. Samotný podpis smlouvy se zatím vzhledem k nízkému stupni rozšířenosti elektronických podpisů odehrává prostřednictvím pošty.

Motivací k uzavření úvěrového pojištění právě pro malé a střední podnikatele má být bonus, tedy sleva 20 procent na pojistném, kterou získává každý nový klient automaticky při podpisu smlouvy. Sleva je revidována podle podepsané pojistné smlouvy vždy po uplynutí šesti měsíců.

Jakmile klient uzavře smlouvu, obdrží přístup do všech potřebných webových informačních systémů. Získá přehled o pojistných smlouvách, o portfoliu svých odběratelů, kde má možnost upravovat a optimalizovat rozmístění vydaných úvěrových limitů. Dále dostává přístup k zadávání objemu realizovaného obratu u pojištěných obchodů a na základě jednoduchého výpočtu obdrží výši pojistného. Informace má samozřejmě i o pojistných událostech a jejich stavu a přehled o předpisu a placení pojistného.

„KÚP má k dispozici neustále aktualizované rejstříky firem v konkurzu, navržených do konkurzu, firem v takzvaném režimu vyrovnání či již přímo v likvidaci. Na rozdíl od pojištěného můžeme díky tomu okamžitě zjistit, zda dlužník krachuje, nebo má jeho platební nevůle jiný důvod. Díky spolupráci s jinými úvěrovými pojišťovnami s celosvětovou působností máme k dispozici tyto databáze z většiny států světa,“ dodává Růžička.

CONTENT24

ZATÍM JEDINÍ

Úvěrové pojištění přes internet nabízí Komerční úvěrová pojišťovna zatím jako jediná na českém trhu. Je určeno firmám s ročním obratem do 300 milionů korun a s maximálně 250 zaměstnanci. Pojistit lze pohledávku od objemu 10 tisíc korun. Výše pojistného se u e-Bonusu obvykle pohybuje v řádech promile z fakturované částky, spravovat jej lze rovněž on-line.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).