Menu Zavřít

Podle očekávání. Inflace v lednu zpomalila na 2,2 procenta

14. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Spotřebitelské ceny v lednu meziročně vzrostly o 2,2 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v prosinci. Meziroční inflace tak byla nejnižší od loňského dubna. Důvodem bylo menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů, méně rostly i ceny v dopravě. Meziměsíčně ceny stouply o 0,6 procenta. Zpomalení meziroční inflace očekávali i analytici.

Meziroční zvyšování cenové hladiny podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) nejvíce ovlivnily i přes menší zdražování potraviny, jejichž ceny byly proti loňskému lednu o 4,9 procenta vyšší. Vliv na ni mělo i bydlení, kde zdražilo nájemné o 2,1 procenta a tuhá paliva o 5,7 procenta, a vyšší ceny alkoholu, tabáku a stravovacích a ubytovacích služeb.

Opačný vývoj byl oděvů, které zlevnily o 1,7 procenta. O 1,2 procenta šly dolů ceny poštovních a telekomunikačních služeb a v bydlení bylo teplo a teplá voda levnější o 1,4 procenta a zemní plyn o 1,8 procenta.

 Index spotřebitelských cen Zdroj: ČSÚ

Meziměsíční růst cen ovlivnilo zdražení alkoholu a elektřiny, zemního plynu, vodného a stočného v bydlení. Kvůli zdražení dovolených s komplexními službami o 7,1 procenta stouply i ceny v oddíle rekreace a kultura. Mezi potravinami zdražila zejména zelenina, nealkoholické nápoje, některé mléčné výrobky, margarín a rostlinné tuky. Naopak levněji než v prosinci mohli lidé nakoupit oděvy a obuv a z potravin například vejce, máslo, brambory nebo pečivo.

ČSÚ současně provedl revizi spotřebního koše, podle kterého se vypočítává inflace. Jeho pravidelnou obměnou se snaží jít s dobou a v inflaci zohledňovat nejnovější zvyky spotřebitelů. Nově tak statistici sledují mimo jiné ceny paměťových karet, naopak z koše odstranili nenahrané CD a DVD nosiče. Vedle toho po dvou letech aktualizovali váhy jednotlivých položek, které nově vycházejí z výdajů domácností v roce 2016.

Inflace zpomalila třetí měsíc v řadě

„V meziročním srovnání se spotřebitelská inflace dostala na 2,2 procenta, což je plně v souladu s očekáváním trhu. Jde o třetí zpomalení v řadě, poté co se inflace v říjnu dostala na své cyklické maximum 2,9 procenta,“ řekl analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Růst cen byl tak v souladu s očekáváním trhu, mírně zaostal za odhadem České národní banky 2,3 procenta, upozornil analytik ING Bank Jakub Seidler. Zpomalení meziroční inflace bylo podle něj taženo zejména vyšší srovnávací základnou z minulého roku. Na přelomu roku 2016 a 2017 totiž začaly ceny zrychlovat z titulu rychlejšího růstu cen potravin, pohonných hmot a cen ve stravovacích zařízeních kvůli zavedení elektronické evidence tržeb.

BRAND24

Do vývoje inflace zasahují podle analytika Deloitte Davida Marka dva protichůdné vlivy. Rychlý růst ekonomiky a velmi nízká nezaměstnanost tlačí na růst mezd, které se dříve či později začne promítat do cen zboží a služeb. Opačným směrem působí posílení kurzu koruny, které snižuje ceny dováženého zboží. „Aktuálně převažuje druhý faktor a inflace ztrácí na síle. A klesat bude nejspíše i v následujících měsících,“ podotkl.

Dále čtěte:

ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,75 procenta

Odolnost finančního sektoru je dobrá, míní ČNB. Podíl úvěrů se selháním klesl na 3,1 procenta

Esej: Země Koruny české


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).