Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Apartmán v Krkonoších: chalupa 21. století bez starostí a s výnosem

Pokud si pořídíte vlastní horský apartmán, můžete trávit zimní a letní dovolenou…

Zajímavosti o golfu, které jste nevěděli

Golf je vyhledávaným sportem, který se těší čím dál větší oblibě. Má dlouholetou tradici…

AAA Auto: Zdaleka nejen obchodník s ojetými vozy

Síť autocenter AAA Auto působí v České republice už bezmála třicet let. Aktivity firmy…

 ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Martin Pinkas/Euro

Pivní lístek: Speciály pro léto 2018

Ondřej Stratilík 06. července 2018, 08:00  -  Ondřej Stratilík
 ilustrační foto
ilustrační foto
Autor: Martin Pinkas/Euro
06. července 2018, 08:00

Minipivovary na léto uvařily řadu specialit. Některé z nich jsme ochutnali a tady je náš výběr.

Léto a prázdniny jsou pro pivovary dobou, kdy prodají nejvíc piva. Sládci tak mají už od května nervy, aby se na sezonu stihli připravit a měli plné tanky. Ideální šancí prozkoumat, co si menší výrobci na nadcházející týdny připravili, byl Festival minipivovarů na Pražském hradě. Během třetího červnového pátku a soboty jsem u stánků pod Královským letohrádkem ochutnal řadu ležáků a speciálů. Vybral jsem několik z nich, které stojí za pozornost a které dokážou zpříjemnit teplé prázdninové dny.

Sládek Pavel Palouš, jenž nyní vaří v novém pražském podniku Cobolis v Ládví, na Hrad přivezl pšeničnou třináctku Weizen. Speciál vonící i pražením má poměrně plnou chuť a silně se v ní promítá bohatá dávka sladu.

Ostatně Cobolis není jediný, kdo v létě sází na pivo typu weizen. Podobnou cestou se vydal i Jiří Kratochvíl z Klášterního pivovaru Želiv. Ten svou pšeničnou specialitu nazval Siard 11°. Ve sklenici se nad ní točí výrazná vůně banánu a hřebíčku.

Hořkost není nijak dominantní, přebíjí ji ovocitá svěžest.


Pivem vycpaná veverka, ležák ze sudu po whisky. Jaká jsou nejdražší piva světa?

Svého času nejsilnější pivo světa s 55 procenty objemu alkoholu. End of History skotského pivovaru Beer Dog s vypreparovanou veverkou, která přirozeně uhynula. ( Autor: Profimedia.cz )


Když jsme u toho ovoce, pro příznivce stylu IPA (India Pale Ale) má pěkný dárek západočeský pivovar Zhůřák. Jejich speciál Grapefruit IPA 14,5° - přesně podle názvu - přináší do horkých dnů příjemné osvěžení. Jemná citrusovost se z vůně přelévá i do chuti, která vůbec není hořká, jak by se asi dalo čekat.

Příjemnou novinku si přichystal i Řemeslný pivovar Potštejn. Svou značku Clock nyní rozšířil o trendy styl NEIPA (New England IPA). Nabízí prázdninovou lahůdku Marshmallow Session NEIPA 11°. Jde o krásné „džusíkové“ pití na léto, které každého vystřelí zpátky do dětství. Nejen díky bonbonovému odéru chuti, ale celkovému „limonádovému“ nádechu piva.

A když jsme u těch trendovek, zaujalo mě i jedno slané „goséčko“. Stylově jej uvařili ve Slaném v pivovaru Antoš. Jde o Chocholáč Pineapple Gose se 4,4 procenta alkoholu. Autor receptu a sládek Martin Hromádka pivo kromě pšeničného sladu vyzdobil i ananasem, koriandrem a především himálajskou solí. Lehké slané pivo pasuje do horkých dnů daleko lépe než třeba zmrzliny nebo chlazené sladké nápoje a má vynikající pitelnost. S tímhle gose jsou zkrátka i tropické dny ve městě příjemné.

A to nejlepší jsem si nechal na konec. Stejně jako v roce 2015 i letos ovládl Festival minipivovarů na Pražském hradě - alespoň tedy pro mě - Jan Kočka a jeho značka Nomád. Zatímco před třemi roky bodoval s witbierem Polykala Bergamot, letos uhranul jedenáctkou Sumer Grisette. Jde o Kočkovu odpověď na tolik populární piva Summer Ale. „Když už nám ze jména piva vypadlo jedno m, můžeme vypustit i jedno chmelení, a to rovnou to hlavní. Proto jsme do našeho sumera přidali chmel na vířivku (a za studená pro lepší aroma), z chmelovaru udělali var a vybrali pivní styl saison, respektive jeho lehčí verzi grisette,“ popisuje Kočka.

Opět tak vzniklo progresivní osvěžující letní pivo, na kterém si pochutnají všichni bez rozdílu. Hezké pivní léto!

Dále čtěte:

Gastrozábava v letní Praze: Náplavka už nudí, teď je in Manifesto

Skvělé jídlo je všude. Užijte si cesty po světě prostřednictvím lokálních chutí a vůní



Čtěte také

Události  Genetika, ilustrační foto

Navrhněte si dítě. Éra jedináčků přeje genetické optimalizaci potomků

Ve stínu úvah, co se stane, až počet obyvatel planety stoupne o další miliardy, zůstává…

před 5 hodinami

Šéf labouristů Jeremy Corbyn

Ruský vliv v britské kampani: Corbyn použil pochybný dokument

Dokument britské vlády o obchodních rozhovorech se Spojenými státy, který v předvolební…

7. prosince 2019

 Železniční přejezd, ilustrační foto

Přejezdy pro hvězdy. V Česku mají zmizet tisíce křížení kolejí a vedlejších silnic

Česko má železniční přejezd na každém kilometru trati. Správce železnice chce vymýtit…

7. prosince 2019

 Ilustrace k eseji Freedom for Tibet y Catalunya

Esej: Freedom for Tibet y Catalunya

Proč jsou podpora nezávislosti Tibetu a názor, ze české národní zájmy jsou zpozdilým …

7. prosince 2019

Praha „Véčko“ na Pankráci

Vídeň, náš vzor. O osudu Prahy v UNESCO se rozhodne na jejím horizontu

Praha je v ohrožení. Kdo to nevěděl, mohl se to dočíst nejpozději na konci října ve…

7. prosince 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Komentáře

Finance
Jak připravit auto na zimu
Stres je všudypřítomný. Jak se jej zbavit?
Pro koho se příští rok sníží limit doplatků za léky?
Do čeho Češi nejčastěji spoří a investují
Nechodíte rádi do banky? Nevadí, již nemusíte
Auta
Krásná Alfa Romeo 2600 Sprint byla v 60. letech postrachem…
Nová studie ukázala, že výroba baterií je ekologičtější. Je to definitivní vítězství elektromobilů?
Ford vyrábí autodíly z kávového odpadu od McDonald’s
Dähler vyladil nové BMW X3 M a X4 M až na 449 kW a 760 Nm. A to je prý teprve začátek
Nový mýtný systém v provozu
Hry pro příležitostné hráče