Menu Zavřít

Penta zůstává při chuti. Jedná o převzetí rumunské lékárenské jedničky

13. 10. 2017
Autor: Martin Pinkas/Euro

Česko-slovenská investiční skupina Penta má šanci rozšířit svůj byznys v oblasti distribuce léčiv. Podle zdrojů ekonomického deníku Ziarul Financiar vstoupila do jednání o převzetí největší rumunské sítě lékáren A&D Pharma. Hodnota transakce by se mohla podle deníku pohybovat v rozmezí 300 až 400 milionů eur.

Ziarul Financiar připomíná, že Penta Investments chtěla koupit A&D Pharmu již před pěti lety, ale v té době k dohodě nedošlo. Celá skupina, které vedle A&D Pharmy zahrnuje také lékárny sítě Sensiblu a velkoobchod s léčivy Mediplus Exim, vykazuje roční tržby okolo 1,3 miliardy eur a hrubý zisk podle posledních známých čísel dosáhl 33 milionů eur. Nejedná se však o konsolidované výsledky, ale prostý součet hodnot za tři firmy.

Investiční skupina Penta, historicky zaměřená hlavně na český, slovenský a polský trh, se v poslední době stále více rozhlíží i v Rumunsku. Před dvěma lety tam ovládla sázkové společnosti Bet Active a Bet Zone, které později propojila s aktivitami skupiny Fortuna. Letos v červnu koupila čtyři malé řetězce, díky nimž získala prvních 31 lékáren na rumunském trhu.

Síť lékáren pod značkou Dr.Max dnes představuje jeden z největších a nejvýnosnějších byznysů Penty Investments, kterou většinově ovládají Marek Dospiva a Jaroslav Haščák. Skupina vlastní již bezmála 1300 lékáren, z toho čtyři stovky se nacházejí v Česku. České lékárny provozuje firma Česká lékárna holding, která za loňský rok vykázala tržby 14,9 miliardy korun.

BRAND24

Penta Investments patří mezi největší a nejaktivnější fondy soukromého kapitálu v zemích visegrádské čtyřky. Vedle zmíněných aktivit v oblasti distribuce léčiv a sázkového byznysu (Fortuna) je aktivní také v oboru leteckého průmyslu (Aero Vodochody), developmentu (Florentinum či Waltrovka v Praze), bankovnictví, maloobchodu, médií a provozování nemocnic.

Dále čtěte:

Další akvizice CEFC. Od Penty koupila budovu u Florentina za 650 milionů

Komu doopravdy patří Metrostav či Škoda Transportation? Víme, kde to zjistíte

Kdo spolkne Novu: tuzemské mediální miliardáře přibrzdí zákony


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).