Menu Zavřít

Olomouc prodává divadlo v Hodolanech

17. 10. 2012
Autor: archiv Profit

Olomoucká radnice se chce zbavit bývalého divadla v městské části Hodolany. Objekt, který řidiči u frekventované křižovatky nepřehlédnou kvůli množství připevněných reklam, je už několik let uzavřený a slouží jen jako sklad kulis, kostýmů a nábytku Moravského divadla Olomouc. I tomuto účelu ale už přestává vyhovovat. Odborníci označují stav budovy za havarijní. Stavba má děravou střechu, kterou dovnitř zatéká.

Vedení olomoucké radnice tvrdí, že rekonstrukce by byla příliš nákladná, nabízí proto nemovitost k prodeji. „Ten objekt je natolik monofunkční, že z něho jde buď znovu udělat divadlo, nebo bychom ho museli zbourat a vymýšlet velmi složitě, co tam jiného postavit,“ říká olomoucký primátor Martin Novotný. Odhadní cena budovy je 20 milionů korun a prodej proběhne takzvanou obálkovou metodou. „Zájemci o koupi svou finanční nabídku vloží do obálky a zalepí ji. Následně dojde k jejímu protokolárnímu otevření na našem majetko-právním odboru. Ten, kdo nabídne nejvyšší částku, tak má možnost stát se majitelem objektu,“ říká náměstek primátora Martin Major. Nabídky mohou zájemci doručit na magistrát do 25. října.

V co konkrétně se má bývalé divadlo proměnit, radnice případným kupcům radit nechce. „Určitě budeme trvat na tom, aby zájemci předložili k nabídce kupní ceny i budoucí záměr jejího využití. Nechceme nijak investory svazovat, ale například spalovna odpadu či výrobna kotlů by se nám v objektu nelíbila,“ doplňuje Major.

CONTENT24

Budova vznikla na přelomu 20. a 30. let minulého století. Nejprve ji využíval Sokol, později sloužila kulturně-společenským účelům jako Lidový dům. Divadlo se zde začalo hrát roku 1942, kdy byla do Hodolan dočasně přesunuta hlavní scéna Českého divadla v Olomouci. Přestavbu navrhl nejvýznamnější olomoucký funkcionalista Lubomír Šlapeta. Po válce se objekt stal hlavním centrem olomoucké operety, která zde měla vlastní sbor a orchestr. Jako první poválečnou premiéru uvedlo divadlo Nedbalovu Polskou krev.

Po roce 1948 byl život operety velmi složitý. I během normalizačního období si však olomoucká opereta udržela svou kvalitu. Hodolanské divadlo uvádělo převážně operetní a některé činoherní tituly až do roku 1993, kdy proběhlo sloučení operního a operetního divadla v Olomouci. Budova přestala být využívána a začalo chátrání. Od roku 2000 zde ještě několik let působil soubor Hořící žirafy režiséra Davida Drábka a své první inscenace tu uvedlo také divadlo Tramtarie. Roku 2005 ale veškeré divadelní aktivity ustaly.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).