Menu Zavřít

Obnova, rozvoj, investice. Na vinaře čeká v Bruselu 650 milionů

6. 4. 2018
Autor: Tomáš Kubelka/MF

Čeští vinaři budou moci v příštích pěti letech žádat o celkem 25,8 milionů eur z evropského dotačního balíku. Jde o stejnou částku, jakou obdrželi v končícím období 2014 až 2018. Peníze jsou určeny na obnovu, rozvoj vinic a investice.

Vyplývá to z materiálu, které ministerstvo poslalo do připomínkového řízení. „Hlavním smyslem tohoto programu je v zájmu zachování a rozvoje zaměstnanosti v oboru a na venkově a v zájmu posílení českého vinařství a vinohradnictví favorizovat česká, respektive evropská vína na světovém trhu,“ uvádí dokument.

O peníze bude možné nově žádat v rámci dvou opatření. Dotaci půjde využít na rozšíření vinic a změnu odrůdové skladby tak, aby více odpovídala poptávce spotřebitelů. Stát si také klade za cíl, aby se vinice díky penězům přesouvaly do svahů, a více tak odpovídaly rázu historické krajiny.

Výhodu mají mít lokality s vazbou na vinařskou tradici sahající do období českých králů. Kromě několika míst v Praze a Brně jde ještě o Karlštejn a Kutnou Horu. Dotace hrazená výhradně z evropských zdrojů v tomto případě pokryje až 75 procent nákladů.

Druhé opatření se týká investic do sudů, sklepů či zařízení na zpracování vinné révy. Žádat má být možné až o dva miliony korun a polovinu celkových nákladů. V obou případech budou upřednostňování mladí vinaři do 40 let.

BRAND24

Dále čtěte:

Ovocnáři dostanou 200 milionů za mrazy. Škody však dosáhly půl miliardy

Vinař a šlechtitel Miloš Michlovský: Víno musí být lidovým nápojem

 Miloš Michlovský zná své vinohrady nazpaměť, pěstuje známé odrůdy, ale i ty, které sám vyšlechtil


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).