Menu Zavřít

Nový registr platební morálky

6. 10. 2003
Autor: Euro.cz

SPOLEČNOST CCB - CZECH CREDIT BUREAU - VYHRÁLA VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ NA DODAVATELE TECHNOLOGICKÉHO ŘEŠENÍ REGISTRU INFORMACÍ O PLATEBNÍ MORÁLCE KLIENTŮ VYBRANÝCH SPOLEČNOSTÍ, ZABÝVAJÍCÍCH SE LEASINGEM A SPLÁTKOVÝM PRODEJEM.

Také leasing a splátkový prodej se chce chránit proti neplatičům

REGISTR BUDE FUNGOVAT OD POLOVINY PŘÍŠTÍHO ROKU.

CONTENT24

Nový nebankovní registr by měl výrazně snížit rizika poskytování leasingů a spotřebitelských úvěrů. Sloužit by měl zpočátku firmám ČSOB Leasing, CAC Leasing, CCB - Leasing, Cetelem ČR, GE Capital Multiservis, GE Capital Leasing a ŠkoFIN. Tyto firmy budou do registru poskytovat informace a také jedině ony budou oprávněné z registru informace požadovat. Na obdobném systému reciprocity pracuje už delší dobu bankovní registr klientských informací, které rovněž provozuje společnost CCB. Do tohoto registru v současné době informace poskytuje sedm bank (ČSOB, Česká spořitelna, Komerční banka, GECB, HVB, Citibank a Živnobanka) - jejich řady v brzké době rozšíří některé stavební spořitelny (ze zákona jde rovněž o banky). Lze předpokládat, že stejným vývojem - tj. postupným nárůstem uživatelů - projde i připravovaný registr. Nově budovaný registr bude obsahovat pozitivní i negativní informace o fyzických i právnických osobách, které jsou v platebním vztahu s některou z účastnických firem. Zákonným předpokladem je souhlas těchto osob - lze předpokládat, že bude součástí uzavíraných smluv. Pozitivními informacemi se rozumí např. počet sledovaných uzavřených leasingových obchodů, celková angažovanost, typy úvěrových produktů, počet úvěrových produktů, výše měsíčních splátek apod. Mezi negativní informace bude patřit mj. objem pohledávek po splatnosti či počet dní po splatnosti. Tvorba nového registru nemusí ovšem být hladká. Úřad pro ochranu osobních údajů ÚOOÚ), který projekt musí schválit, tak zatím neučinil. Podle jeho mluvčí H. Štěpánkové zatím ÚOOÚ obdržel jen základní informaci o záměru, nezná ale definitivní projekt. Už v tomto stadiu ale vyvolává pochybnosti - jednak možností propojování databází různých registrů, jednak proto, že leasingové společnosti nepodléhají stejné regulaci jako banky, které musí zachovávat bankovní tajemství. Finanční sektor ale takový registr nepochybně potřebuje. České domácnosti se v posledních letech stále více zadlužují a pochopitelně roste počet těch, kteří nejsou schopni své závazky umořovat - podle posledních údajů čerpaly z bankovních zdrojů 198 mld. Kč půjček, kolem 150 tis. takových úvěrů se nesplácí. Vedle toho narůstá splátkový prodej a zároveň se zjednodušují související formality - i tady bude jistě přibývat potíží. Na druhou stranu je zadlužení fyzických osob u nás v porovnání s Evropskou unií na nízké úrovni - na dluh se u nás pořizuje přibližně 15 % zboží, v EU je to 70-80 %. Podle jiných údajů je u nás zadlužení obyvatelstva na úrovni 5 % HDP, zatímco v západní Evropě to bývá 30-40 %.

Společnosti specializované na splátkový prodej si na své přijdou zejména v předvánočním období. Loni české domácnosti tímto způsobem utratily několik desítek miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).