Menu Zavřít

Není CEFC jako CEFC. Pod jednou hlavičkou fungují v Česku dvě skupiny

7. 4. 2018
Autor: čtk

Vlastníkem podílů v českých pivovarech a aerolinkách Travel Service je osobně Jie Ťien-ming. Naopak mezi akcionáři „pravé“ CEFC se jeho jméno vůbec neobjevuje.

Hledá se soudruh Jie. Dlouhý, Široký a Bystrozraký jedou do Šanghaje. Nebo čínský remake filmu Vlk z Wall Street? Poslední dění okolo podnikání investiční skupiny CEFC připomíná jednou frašku, podruhé drama či kriminální thriller. Jenže celý příběh je ještě o něco zamotanější, než se dosud soudilo.

Podle zjištění týdeníku Euro fungují v Česku pod hlavičkou CEFC dvě odlišné podnikatelské skupiny s různou majetkovou strukturou. Na jedné straně je „pravá“ CEFC China Energy, kterou většinově ovládají byznysmeni Su Weizhong a Li Yong. Současně zde působí o mnoho menší China International Group Corporation, kterou vlastní tajemný podnikatel a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming.

Evropská větev skupiny CEFC nechce tuto záležitost komentovat. „Je zcela privátní záležitostí, v jaké majetkové struktuře holding působí,“ reagoval mluvčí firmy CEFC Group Europe Company Pavel Bednář. Zmíněná firma navíc dodnes nezveřejnila svou výroční zprávu za rok 2016, tudíž nelze hledat informace ani tam. Přesto se dá z veřejných zdrojů v Česku i zahraničí vyčíst mnoho zajímavého.

Číňan z Panenských ostrovů

Pražské zastoupení CEFC se sice hlásí k investici do společností Travel Service a Pivovary Lobkowicz Group, avšak skutečnost je o něco složitější. Jako akcionář obou společností je zapsána právě China International Group Corporation (CIGC) se sídlem v Hongkongu. V řetězci nad ní je pak firma s ještě delším názvem a registrací na Britských Panenských ostrovech.

Ve výročních zprávách lze dohledat dokonce i koncové vlastníky, kteří za firmami z daňových rájů stojí. Většinových 90 procent zde drží Jie Ťien-ming (v anglické transkripci Ye Jianming), zbylých deset procent zde má další člen představenstva mateřské skupiny CEFC Zang Jianjun.

Další informace, které je možno vyčíst z nedávno zveřejněné výroční zprávy firmy Lapasan (přímý vlastník Pivovarů Lobkowicz Group), navíc vrhají stín na majetkové poměry CIGC. Na nákup pivovarů si totiž půjčila jednu miliardu korun od slovenské Poštové banky (kterou vlastní J&T Finance Group, v níž má menšinový podíl CEFC), které následně dala svůj podíl do zástavy.


Panda go home. Česko už se slibovaných 95 miliard nedočká

 Vítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze


Jie Ťien-ming nyní prožívá těžké chvíle. Od počátku roku je podle čínských médií vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality. Před měsícem byl zatčen, údajně na přímý pokyn generálního tajemníka a prezidenta Si Ťin-pchinga. Krátce poté přišel o ředitelskou funkci v koncernu CEFC. V současnosti je nezvěstný. Nenalezl ho ani „pátrací tým“ složený z člena vedení CEFC Group Europe Jaroslava Tvrdíka, hradního kancléře Vratislava Mynáře a Zemanova šéfporadce Martina Nejedlého, který vyrazil ztraceného soudruha hledat do Šanghaje. Nenalezli ho.

„Bývalý předseda CEFC Jie Ťien-ming má vedle ekonomických škraloupů ještě velký politický problém. Loni v listopadu zatkli vNew Yorku jeho blízkého spolupracovníka Patricka Ho na základě obvinění z uplácení vysokých afrických politiků. Celá aféra vrhá negativní světlo na politiku Si Ťin-pchinga. Pan Jie se tak na veřejnosti nejspíš hned tak neobjeví,“ připomněl ředitel projektu Sinopsis.cz Martin Hála.

Přepálená expanze

Ta pravá čínská skupina CEFC má odlišné vlastníky; Jie Ťien-ming mezi nimi oficiálně nefiguruje. Aspoň to vyplývá z různých hlášení pro burzy a regulatorní orgány, ve kterých CEFC poodkryla svou složitou vlastnickou strukturu. Ve stručnosti lze říci, že mateřskou skupinu CEFC China Energy vlastní se zhruba 40procentními podíly byznysmeni Su Weizhong a Li Yong. Významný 19procentní podíl zde má výše zmíněný Zang Jianjun, dále má skupina ještě dva menší akcionáře z řad topmanažerů.


Kde je Jie? Nejspíš se stal další výstrahou opicím od „předsedy všeho"

 Jie Ťien-ming


Právě tato CEFC prožila v posledních třech letech nejprve raketový vzestup a nyní pád. Její investice v Česku jsou dobře známé, vedle nich však odkoupila také podíl v rumunských rafineriích, těžební projekty v Rusku a Čadu, jednu gruzínskou banku či pětinový podíl v americké Cowen Group. Největší obchod uzavřelo vedení CEFC v září loňského roku - za devět miliard dolarů má koupit balík 14 procent akcií ruského těžebního koncernu Rosněfť.

V posledních měsících však vypluly na povrch informace o předlužení čínské skupiny, která si ze zoufalství musela půjčovat s úrokem až 36 procent. Záchranu má podle posledních informací přinést kapitálový vstup státem ovládané korporace CITIC Group a prodej realitního portfolia v hodnotě přes 20 miliard juanů (65 miliard korun). Okolo čínských investic v Česku bude ještě hodně živo.


„Tvrdíkovi“ Číňané: co všechno v Česku vlastní CIGC a CEFC

Jaroslav Tvrdík

China International Group Corporation (CIGC)
• 49,92 % akcií Travel Service
• 77,8 % (nepřímo) v Pivovarech Lobkowicz Group
CEFC Group (Europe) Company se sídlem v Praze
• Žďas a TS Plzeň
• 49,99 % v Canaria Travel
• 22,2 % (nepřímo) v Pivovarech Lobkowicz Group
• pražské hotely Mandarin a Le Palais
• kancelářský komplex Florentinum
• SK Slavia Praha
• Eden Aréna
CEFC Shanghai International Group
• 9,9 % akcií J&T Finance Group

O CEFC dále čtěte:

Nežalujte CEFC, žádá Čínská rozvojová banka věřitele

Čínská státní Huarong Asset koupila třetinový podíl v divizi CEFC

Komentář: Špatné dny pro poradce, jihoafrické farmáře a Putinovy sliby

Všemocný Si a jeho říše. Ze síly čínského vůdce těží i Tvrdík

Čínská CEFC se zbavuje nemovitostí za miliardy. Ty české si prý ale nechá

BRAND24

Pivo s bezmasým lančmítem: české firmy s čínskými majiteli upadají

Shanghai Maling začala vyrábět masné konzervy na Teplicku v roce 2008. O osm let později vyhlásila úpadek.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).