Menu Zavřít

Nejisté miliardy za lithium. Státní podniky by ho těžit neměly, tvrdí analýza

14. 12. 2017
Autor: Martin Pinkas

Studie určená pro vládu varuje před tím, aby se do těžby na Cínovci pustil státem kontrolovaný podnik.

Státní podniky by se raději do těžby lithia neměly pouštět. Rozumnějším řešením bude vznik společného podniku se zahraničními těžaři nebo jen pouhé navýšení poplatku z vytěženého lithia ze současných 0,7 procenta na deset procent tržní ceny. Takové jsou závěry analýzy, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu spolu se státním podnikem Diamo.

K projektu se přitom lze dostat poměrně snadno; stačí, aby stát skoupil akcie australské skupiny European Metals Holdings (EMH), která prostřednictvím české dcery Geomet drží licence k průzkumu ložisek u Cínovce v Krušných horách. Vyšlo by to na zhruba 1,5 miliardy korun. Jenže dalších až deset miliard korun by padlo na otevření dolu a úpravnu vytěžené horniny. Stát by nesl veškerá podnikatelská rizika a projekt by nemohl financovat přímo z rozpočtu, protože by se tím dopouštěl nedovolené veřejné podpory.


Němci finišují s přípravou těžby lithia okolo Cínovce. Bez zbytečného křiku

Na německé straně Cínovce se začalo s průzkumem ložisek lithia už v roce 2012.


Ministerstvo uvádí i další argumenty proti těžbě ve státní režii. Diamo nemá potřebné zaměstnance a stěhování propouštěných horníků z Ostravska do Krušných hor není příliš reálné. Hlubinná těžba je navíc o mnoho dražší než povrchová těžba v Austrálii a Jižní Americe. Pokud tito producenti navýší těžbu a srazí cenu, nemá proti nim cínovecká produkce šanci.

O mnoho levněji vychází vklad pozemků a dalšího majetku, který u Cínovce vlastní státní podniky Diamo a Palivový kombinát Ústí, do společného podniku s EMH. Státní podniky též mohou nabídnout své znalosti v oboru geologie, těžby a úpravy rud. Nejlépe však z ministerské studie vychází možnost ponechat těžbu v režii Australanů a spokojit se s vyšším poplatkem za vytěžené lithium.

Přečtěte si také:

Australané to stále myslí s těžbou lithia na Cínovci vážně. Prodali další akcie

BRAND24

EMH prohloubil ztrátu. Do startu těžby lithia nebude mít žádné příjmy

Stát by pro těžbu lithia musel přijmout tisíc zaměstnanců, ukázala analýza


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).