Menu Zavřít

Mobil na celý život. Fairphone představil třetí generaci etických telefonů

13. 9. 2019
Autor: fairphone

Zatímco trh chytrých telefonů, jemuž tón udává Apple, sází především na styl, cílem nizozemského výrobce mobilních telefonů Fairphone je udržitelnost a etika v podnikání. Jeho modulární telefony pro vyznavače přístupu „udělej si sám“ jdou dobře na odbyt.

Odvětví spotřební elektroniky dobře prosperuje díky touze lidí neztrácet krok s vývojem. Pro oblast mobilních telefonů to platí dvojnásob – nemít poslední model znamená v některých kruzích ztrátu pozvánky ke společnému stolu.

Proti přebujelému konzumerismu se postavila nizozemská společnost Fairphone. Svou produkcí chce ukázat, že je možné nezahazovat telefon každý rok či dva a přitom se pro okolí neproměnit v neandrtálce. Cílem je snížit množství elektronického odpadu.


Čtěte o nových telefonech Applu:

Zase o kus lepší. Apple představil iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max


„Každý rok vyprodukujeme 45 milionů tun elektronického odpadu, což odpovídá 4500 Eiffelových věží,“ uvedla pro Financial Times Laura Geritsenová z Fairphonu. „Pokud budete svůj telefon používat pět let místo tří, výrazně zredukujete svou ekologickou stopu,“ dodává.

Chytré telefony Fairphone svým uživatelům umožňují výměnu displeje, baterie a dalších součástek v případě, že se opotřebí, poškodí nebo zastarají. Koncem srpna společnost představila třetí generaci telefonu Fairphone 3.

„Vyvinuli jsme Fairphone 3, aby byl skutečnou udržitelnou alternativou na trhu. Vytvořením části trhu pro etickou produkci chceme motivovat celý průmysl, aby jednal odpovědněji, protože takové změny nejsme schopni sami,“ komentovala uvedení smartphonu na trh výkonná šéfka společnosti Eva Gouwensová.

Nový model je vybaven operačním systémem Android, HD displej má velikost 5,7 palce, dva fotoaparáty disponují rozlišením 12 a 8 megapixelů a úložiště má kapacitu 64 Gb. Cena je 450 eur (asi 11 600 korun). Jednoduše opravit či vyměnit lze sedm součástek. Zákazníci mohou rovněž u firmy čerpat slevu či získat peníze za svůj starý telefon.

Koupili byste si Fairphone?

Díky crowdfundigu a zeleným investorům v zádech není Fairphone tlačen k soupeření s konkurenty a chrlení novinek. První generaci svého telefonu výrobce představil v roce 2013. Dosud se prodalo více než 170 tisíc kusů přístrojů Fairphone.

Nakolik jsou součástky telefonu skutečně nahraditelné a zda nejde jen o marketingový trik výrobce, ověřil test, o němž informuje web The Verge. Test iFixit ocenil novinku 10 body z 10 možných v kategorii opravitelnosti, stejně jako u předchozího modelu v roce 2016. Nový telefon je podle iFixit snadné otevřít a možnost výměny součástek je snazší než dříve.

„Znovusestavení telefonu není složité a jsme si jisti, že bude dobře fungovat,“ píší autoři testu.

Čtěte také:

BRAND24

Krok k výrobě vlastních čipů. Apple koupil většinu v modemové divizi Intelu za miliardu dolarů

Technologičtí giganti vytvoří společnou platformu. Přenesení dat bude snazší

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).