Menu Zavřít

Ministři financí eurozóny jednají o Řecku

20. 2. 2012
Autor: profit

Ministři financí eurozóny, tzv. Eurogroup, zahájili v Bruselu jednání o druhém záchranném balíku pomoci Řecku.Po měsících dlouhých debat, ministři začali jednat za zavřenými dveřmi krátce po 16:00 SEČ.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský ministr financí Jan Kees De Jager ještě před začátkem jednání uvedl, že požaduje, aby Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) měly „trvalou“ kontrolu nad vládním rozhodováním ohledně příjmů a veřejných výdajů v Řecku. “Preferuji stálou trojku (zástupci Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky - pozn. redakce) v Aténách,“ uvedl Jan Kees De Jager.

Podle pondělního dopoledního vyjádření francouzského ministra financí Francoise Baroina pro rozhlasovou stanici Europe 1 schválení dohody o druhém záchranném programu pro Řecko na pondělní schůzce ministrů financí nic nebrání. Dohodu podle něj podporují všechny zúčastněné strany.

Všechny části (dohody) jsou hotové… s bankéři, věřiteli v soukromém sektoru, věřiteli ve veřejném sektoru, se státy a centrálními bankami,“ řekl Baroin a dodal: “To je to, o co se budu dnes jako ministr financí zasazovat. Myslím si, že bychom měli přihlédnout ke všemu, co v posledních týdnech udělala řecká vláda a lavicové i pravicové politické strany.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos řekl po příjezdu na bruselské jednání, že je „optimistický“ ohledně dohody. “Jedná se o technických problémech. Náladu těchto jednání ovlivňují preference institucionálních partnerů či členských zemí,“ přiblížil Venizelos v prohlášení rozeslaném novinářům. “Věřím, že o všech těchto věcech bude nakonec rozhodnuto,“ podotkl Venizelos.

Šéfka MMF Christine Lagardeová chválila „velké úsilí“ Atén, aby reorganizovaly svou ekonomiku. I podle šéfa Eurogroup a lucemburského premiéra Jeana-Claudea Junckera učinilo Řecko při plnění podmínek významný pokrok. “Musíme dnes rozhodnout, není čas ztrácet čas,“ sdělil Juncker při příjezdu na jednání. “Budeme muset jednat o celkové výši druhého balíku. Nemůžeme překročit 130 miliard eur,“ uvedl dále Juncker.

CONTENT24

Řecko čerpá od května roku 2010 mezinárodní finanční pomoc ve výši 110 miliard eur (zhruba 2,75 bilionu Kč). Tato částka ale nebude stačit, loni v říjnu se tak eurozóna dohodla, že poskytne spolu s MMF Aténám druhý záchranný balík - tentokrát za 130 miliard eur (přibližně 3,25 bilionu Kč). Řecku bez nového úvěru hrozí už v březnu bankrot.

Atény jednají s tzv. trojkou, tedy EU, Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou centrální bankou, o dalších krocích, které by měly nastartovat právě druhý záchranný balíček Řecka v hodnotě 130 miliard eur. V polovině března budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku od MMF a EU nebudou schopné své závazky splnit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).