Menu Zavřít

Lidé jsou stále nešťastnější, ukázala analýza slov, používaných na Twitteru

26. 12. 2011
Autor: profit

Podle analýzy slov, která nejčastěji používají uživatelé sociální sítě Twitter, jsou lidé stále více nešťastní. Na svých webových stránkách o tom informoval týdeník Time.  

 

Foto: Profimedia

Kromě počátku roku 2009, kdy se podle dat z Twitteru celková úroveň štěstí jeho uživatelů zvyšovala, spokojených lidí ubývá. Nejrychleji štěstí ubývalo během posledního půl roku.

Výzkumníci pod vedením Petera Doddse od konce roku 2008 sledovali na Twitteru celkem asi 63 milionů uživatelů a zaznamenávali, co, kdy a v některých případech i odkud tito uživatelé na mikroblogovací síť psali. Celkem získali databázi asi 46 miliard slov.

Následně Doddsův tým zadal přes programový nástroj Mechanical Turk výzkum, který měl pomoci odhalit emocionální hodnotu různých výrazů. Dobrovolníci zde k deseti tisícům nejpoužívanějších anglických slov přiřazovali emocionální hodnotu od 0 do 10 na základě toho, jak pozitivně nebo negativně na ně slovo působilo.

Pro představu „smích“ měl 8,5 bodu, „jídlo“ získalo 7,44, „chamtivost“ dostala 3,06, „pohřeb“ byl ohodnocený na 2,1 a „terorista“ si odnesl 1,3 bodu. Nakonec byl podle těchto hodnot přiřazen „obsah štěstí“ i tweetům.

CONTENT24

Výzkumníci zjistili, že zatímco až do dubna 2009 mělo štěstí zvyšující se tendenci, od té doby s různými výkyvy klesá s nejrychlejším tempem poklesu během druhé poloviny roku 2011. Jako nejsmutnější zprávy publikum Twitteru vnímalo státní pomoc americkým bankám v roce 2008, smrt Michaela Jacksona a Patricka Swayzeho, závěr seriálu Lost a vzhledem k tomu, že sledovaným jazykem byla angličtina, tak i porážku anglických fotbalistů Německem na mistrovství světa minulý rok.

Kromě toho se štěstí periodicky vyvíjelo i během týdne, když na vrcholu bylo během víkendu a nejnižších hodnot dosahovalo v pondělí a úterý. Jistá periodicita se dala vysledovat i meziročně, štěstí pomalu rostlo ke konci roku, aby se na začátku roku následujícího opět propadlo. Nejšťastnějšími dny roku byly vánoční svátky. I proto si je nezapomeňte tenhle rok pořádně užít - pokud mají vědci pravdu, bude to od ledna až do konce roku už jenom horší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).