Menu Zavřít

Jak správně podříznout ovci? Do osmi vteřin po omráčení, učí se v německém kurzu

22. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Nedaleko Mnichova pořádají kurz zejména pro muslimy žijící v Německu, jak správně podříznout ovci. Absolventi získají certifikát, že umí podříznout ovci bez toho, aby zbytečně trpěla. Proříznutí hrdla se má provést jedním řezem na obou stranách krku do osmi vteřin po omráčení.

Aby ovce zbytečně během porážky netrpěly, se člověk může naučit nedaleko Mnichova za poplatek 50 eur (1 300 korun) ve vesnici Grub. Jedním z účastníku kurzu je i Hamza Ötürk, jednatřicetiletý muž, který se narodil v Turecku. Fígl tkví zejména v tom, že nůž má proříznout hrdlo zvířeti jedním tahem, tepny i žíly po obou stranách krku. Zároveň se nesmí dotknout páteře, aby se nůž neotupil.

Odborný kurz každoročně nabízí místní zemědělský úřad. Mají o něj zájem zejména muslimové žijící v Německu. Německým úřadům jde především o to, aby při rituálním zabíjení ovcí nedocházelo ke zbytečnému trápení zvířat.

Gumové boty a zástěru

Podobný kurz probíhá v Německu jen na dvou místech a proto je o něj velký zájem, napsal deník Süddeutsche Zeitung. Pokud zabíjejí zvířata z náboženských důvodů muslimové, musí pro místní veterináře dokládat osvědčení, že zvíře umějí zabít bezbolestně, jako vyškolený řezník.

Kurzy v Grubu probíhají od roku 2014. Míst je málo, pouze dvacet. Stačí mít zdravotní osvědčení, žádné předchozí znalosti nejsou třeba. Je užitečné mít gumové boty a řeznickou zástěru.

Teoretickou část kurzu začíná veterinář Peter Scheibl z bavorského úřadu pro zdraví a bezpečnost potravin. Teorie vedení řezu je poměrně stručná. Řez na obou stranách krku má proříznout žíly i tepny. Nesmí jít hluboko až na páteř, tím se tupí nůž.

Delší dobu trvá vysvětlení, jak zvířata reagují na umrtvení. U ovcí se nejčastěji používá elektrický šok. Ten zvíře ochromí pouze na pár desítek sekund, proto k řezu musí dojít do osmi vteřin. Je také normální, že zvíře i po omráčení vykopne nohama. Elektrošok zvíře nezabije, což je klíčové pro muslimskou porážku halál. Pokud se zvíře pokouší vstát, je nutné omráčení opakovat.

Chyby pramení z nevědomosti

„Lidé porušují správné zacházení se zvířaty hlavně kvůli nevědomosti,“ řekla veterinářka Birgit Huberová, která dohlíží na průběh kurzu. Často dochází k tomu, že zvířata jsou zabíjena pozdě po omráčení a zbytečně trpí bolestí.

Jedním z účastníků je Mohamed Baion, jenž přišel do Německa ze Sýrie a nyní pracuje na ovčí farmě. Baiona na kurz přihlásila jeho nadřízená, aby si zvýšil kvalifikaci. O rituálně poražená zvířata je v Německu stále větší zájem, zejména před muslimskými svátky. Dalším je Goudier Zid, který pochází z Tuniska. V Německu žije již několik desetiletí. Chce se také naučit správně podřezávat ovce, v rodině to měli na starosti jeho otec a strýc.

Praktická zkouška se provádí na ovcích, které by stejně byly poraženy místními řezníky. Účastníci zpravidla zkoušku úspěšně složí. Zid má radost a usmívá se, nervozita opadla: „Pokud máte jistotu, že zvíře netrpí, pak je to v pořádku.“

BRAND24

Související články:

Drůbeží MeToo naruby: zabíjení „zbytečných“ kohoutů má skončit

Výkonný chov. Vodní chladiče zvyšují prasatům komfort. Ta se odvděčují lepším masem

Megafarmy zajišťují levné maso. Je ale plné antibiotik

Nejen emise a opice: v Německu se k pokusům ročně použijí miliony zvířat, v Česku statisíce

Testování na zvířatech, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).