Menu Zavřít

Křehká dohoda v Kiwi. Prodej firmy se blíží

29. 4. 2018
Autor: Martin Pinkas

Ve startupové komunitě se o prodeji Kiwi hovoří už dlouho, jasněji je až nyní.

Je dost pravděpodobné, že koncem letošního roku přibude v Česku několik miliardářů. A to zásluhou nejúspěšnější firmy, jaká se v posledních letech v Česku zrodila. Bude se nejspíše prodávat vyhledávač letenek Kiwi.com, startup s tržbami, které by se letos mohly přiblížit k půldruhé miliardě eur. Ve startupové komunitě se o prodeji tohoto klenotu hovoří už dlouho, nicméně až nyní projevují akcionáři opatrný optimismus. A to přestože podle některých zdrojů před pár týdny odešel s prázdnou investor, který byl ochoten přistoupit na požadovanou valuaci kolem čtyř set milionů eur. Již loni se pak podle některých zdrojů o firmu intenzivně zajímal významný private equity fond ze Silicon Valley.

Situace se nyní změnila v tom, že akcionáři, jejichž vztahy jsou už delší čas silně napjaté, uzavřeli dohodu o nějaké podobě společného postupu a o křehkém konsenzu akcionářů hovoří v rozhovoru s týdeníkem Euro i odcházející výkonná ředitelka firmy Lucie Brešová. A dohoda zřejmě drží, přestože zakladatel společnosti a její šéf Oliver Dlouhý den poté, co týdeník Euro hovořil s Brešovou, uvedl pro Hospodářské noviny, že společný prodej odmítá. Dá se tedy očekávat, že významná majorita akcionářů svou investici zhodnotí a její šéf Oliver Dlouhý zůstane. Je realitou, že hodnota firmy stále roste a za firmu by nyní bylo zřejmě možné získat o dost vyšší částku než zmíněných čtyři sta milionů eur. Každopádně jasno by mělo být do podzimu.


Kiwi opouští šéfka. Mise je splněna, říká Lucie Brešová

 Lucie Brešová, Kiwi.com


Společnost založil pod jménem Skypicker.com v roce 2012 Oliver Dlouhý společně s Josefem Képesim a na rozjezd do firmy investoval několik stovek tisíc internetový investor Jiří Hlavenka. Dnes má Dlouhý podíl 24,5 procenta, Képesi 13,4 a Hlavenka 20,2. V roce 2013 získal Skypicker první větší peníze od Jana Veverky, který prostřednictví své investiční firmy zaplatil deset milionů za akciový podíl, který dnes činí 21,6 procenta. Veverka investoval peníze své a svého mnohaletého kamaráda Aleše Zázvorky, vlastníka baterkářské společnosti IBG. V souvislosti s jeho společností Touzimsky Kapital bývá často zmiňován Martin Roman. Ten se však na původní investici nepodílel a své akcie získal až poté, co z firmy Touzimsky Kapital odešel do Microsoftu Juraj Rakovský, který u Veverky investici řídil a měl nárok na část akcií v rámci manažerské motivace. Roman by měl dnes držet zhruba tři a půl procenta akcií z Veverkova podílu.

Až poté vstoupil do Skypickeru známý investor Ondřej Tomek a dnes drží deset procent akcií. Jako poslední akcionář se objevila společnost Sugilit Invest podnikatele Jaroslava Kokoluse. Ten získal 8,5 procenta v transakci s Dlouhým a Hlavenkou. Po 0,9 procenta pak drží zmíněná Lucie Brešová a klíčový programátor Luboš Charčenko. Oba však mají nárok na to, aby se v případě prodeje jejich podíl dvojnásobil na úkor podílu zakladatele Olivera Dlouhého.

Návštěva v Kiwi.com: Podívejte se, odkud prodává letenky miliardář Oliver Dlouhý

O Kiwi dále čtěte:

Více než dvojnásobně. Obrat Kiwi.com loni vzrostl na 700 milionů eur

BRAND24

Kiwi.com bude k letenkám nabízet i turistické informace

Český Zuckerberg chce ovládnout světový cestovatelský byznys. Denně prodá letenky za 50 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).