Menu Zavřít

Kolaps turecké liry spustil řetězovou reakci. Cena platiny klesla nejníže za deset let

17. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Cena platiny se tento týden propadla nejníže za deset let a je na nejlepší cestě vykázat nejvyšší týdenní pokles od roku 2015, protože kolaps turecké liry vyvolal řetězovou reakci na trzích a oslabil měnu největšího světového producenta, Jihoafrické republiky. To dále zhoršuje současné problémy s nadměrnými dodávkami platiny na trh.

Ve čtvrtek se cena platiny propadla až na 751,25 dolaru (téměř 17 tisíc korun) za unci (31,10 gramu). Za celý týden pak cena klesá o téměř šest procent a je tak na nejlepší cestě vykázat nejvyšší týdenní propad od listopadu 2015. Od ledna se její cena snížila o 25 procent. Platina bývala kdysi dražší než zlato a palladium.

Investoři nyní masivně prodávají platinu a dávají přednost bezpečnější investici do dolaru. Kurz dolaru tak stoupá, což činí kovy, jejichž cena je stanovena v dolarech, dražší pro neamerické investory a jejich zájem o tyto kovy tak klesá. Platina, která se používá hlavně v automobilových katalyzátorech a při výrobě šperků, však klesá mnohem více než ostatní drahé kovy.

Jihoafrický rand za týden oslabil vůči dolaru o více než deset procent. Jihoafrické společnosti se na celosvětové těžbě platiny podílejí více než 70 procenty. Analytici doufali, že nižší ceny platiny přimějí některé producenty snížit dodávky, protože cena platiny v dolarech je nižší než jejich náklady. Pokles randu však zvyšuje jejich zisky z prodeje platiny při přepočtu na domácí měnu a zmírňuje tlak na tyto firmy, aby snížily svou těžbu. Pokles těžby je nutný, aby se trh vyrovnal s nadměrnými dodávkami, když poptávka nadále stagnuje.


Auta, alkohol či tabák. Turecko zdvojnásobilo cla na americké zboží

Turecká lira (Zdroj: Pixabay.com)


Analytici z Metals Focus očekávají, že přebytek na trhu s platinou bude letos činit 40.000 uncí. Celkem se ročně prodá kolem osmi milionů uncí platiny. Britská společnost Johnson Matthey očekává mnohem vyšší přebytek, a to 316.000 uncí, což by měl být nejvyšší přebytek od roku 2011.

Platina klesá v letošním roce, protože růst dolaru a obavy, že obchodní spory poškodí ekonomický růst a poptávku, přiměly investory odvrátit zájem od kovů. Spekulativní sázky na pokles ceny na burze NYMEX poprvé od roku 2001 překonaly sázky na její růst.

Ke slabému výkonu platiny také přispívá nižší prodej vozů s naftovým motorem od skandálu Volkswagenu v roce 2015. Automobilové katalyzátory používají jak platinu, tak palladium, ale naftové motory potřebují více platiny.

Většina analytiků však očekává, že se cena zotaví. „Základní příběh se fakticky nezměnil. Pokud budou tyto úrovně zachovány, budou výrobci pod tlakem ukončit operace,“ uvedl analytik Mitsubishi Jonathan Butler. Dodal, že poptávka je solidní a nízká cena láká výrobce šperků a průmyslové zákazníky. Dvacet devět analytiků dotazovaných v červenci agenturou Reuters uvedlo, že čekají letos průměrnou cenu platiny 922 dolarů za unci a příští rok 979 dolarů za unci.

CONTENT24

Přečtěte si také:

Vliv Erdogana i cla na ocel a hliník. Turecká lira se propadla na rekordní minimum

Erdogan odmítá Trumpovu hrozbu. Kvůli stíhačkám F-35 je připraven obrátit se na arbitráž

Turecko je pro Čechy levným rájem. Tamní měna rekordně oslabuje

Rusko považuje sankce za vyhlášení obchodní války. Odpoví politicky i ekonomicky

Čína zavede nová cla na americké zboží. Zasáhnou například auta či ropné produkty

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Americký prezident Ronald Reagan v roce 1982.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).