Klimaticky škodlivé maso. V EU musí zdražit o čtvrtinu, aby cena byla „spravedlivá“, žádá neziskovka - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Klimaticky škodlivé maso. V EU musí zdražit o čtvrtinu, aby cena byla „spravedlivá“, žádá neziskovka

,

Nezisková organizace z Nizozemska CE Delft žádá, aby se cena masa v rámci EU zvýšila o 25 procent. Cena by pak byla klimaticky spravedlivější. Pokud by unie zvedla klimatickou daň na maso, spotřeba hovězího by mohla klesnout o dvě třetiny.

Poplatek za udržitelnost neboli uhlíková daň na maso by měla být zavedena v celé Evropské unii, aby se omezila jeho spotřeba a také zohlednila jeho klimatická škodlivost. Navrhuje to nizozemská poradenská organizace v oblasti životního prostředí CE Delft. Vybrané miliardy eur by měly jít na podporu ekofarmářů.

Navrhovaný poplatek by v případě hovězího masa zvýšil jeho cenu o 25 procent. Analýzu provedla poradenská skupina pro organizaci True Animal Protein Price Coalitie (TAPPC), jež lobbuje u Evropské komise, aby do udržitelného plánu pro EU byl zapracován i tento požadavek.

CE Delft analyzovala ekologické náklady na produkci masa, to znamená spotřebu vody, emise skleníkových plynů a další faktory, jež přispívají ke znečištění vody a půdy související s živočišnou produkcí.

Cena hovězího masa by se v průměru zvýšila o 4,5 eur (112 korun) za kilogram. U vepřového by to mělo být o 3,6 eur (90 korun), u kuřecího o 1,7 eur (43 korun).


Farmáři mají plán: jezte maso, elektrárnám dodáme čisté palivo a uhlík uložíme do země


Takto nastavená výše daně by snížila spotřebu hovězího masa v EU do roku 2030 o 67 procent. V případě vepřového by se měla konzumace snížit o 57 procent, u kuřecího o 30 procent.

Tím by se podařilo emise skleníkových plynů snížit o 120 milionů tun ročně a vybrat 32 miliard eur (800 miliard korun) na podporu udržitelného zemědělství a na „odklon“ od živočišné výroby.

„Evropané jedí o 50 procent více masa, než se doporučuje v rámci zdravého stravování. Tím můžeme navíc ušetřit miliardy eur ve zdravotnictví,“ zdůraznil ředitel organizace TAPPC Jeroom Remmers.

Loni v listopadu už evropské zdravotnické asociace apelovaly na Franse Timmermanse, jenž je v rámci nové komise zodpovědný za politiku zelené dohody pro Evropu, že přechod na rostlinnou stravu Evropanům přinese zdravotní, ekologické i ekonomické výhody. Mnozí ochránci životního prostředí zdůrazňují, že výrazné snížení konzumace masa je jedním z nejdůležitějších kroků, jak snížit uhlíkovou stopu západní civilizace.


Byznys do éry klimatické hysterie: udělejte z domácích mazlíčků vegany

Pes, ilustrační foto

Dále čtěte:

Veggie burger, prosím. Zájem o rostlinnou stravu roste i u lidí, kteří maso jedí

 Máme maso a zas maso. Za první republiky bylo statusovou záležitostí

Klimatolog Tolasz: Planeta uživí všechny, pokud se změní hospodaření s půdou a potravinami

Komentář: O kolik klima zdraží svíčkovou?

Klimaticky škodlivé maso. V EU musí zdražit o čtvrtinu, aby cena byla „spravedlivá“, žádá neziskovka
2.9 (58.46%) 13 hlasování
Diskuze