Menu Zavřít

Jiří Vykydal: Na trhu se hraje až o devět televizí

19. 6. 2012
Autor: E15 Anna Vacková

Televizní trh se dává po letech stagnace do pohybu. Nástup digitálního multiplexu 4 Radima Pařízka a Vladimíra Železného rozpohyboval i České Radiokomunikace, které provozují síť 2 a 3. Majitelé stanic si tak mohou vybrat hned ze dvou celoplošných sítí. Do Česka se navíc chystá nová technologie MPEG4, která díky lepší komprimaci nabídne provozovatelům další vysílací pozice.

„Záleží na televizích, jaký poměr mezi kvalitou a cenou zvolí,“ uvedl manažer strategických projektů Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal.

* E15: Již jen dny či týdny zbývají do okamžiku, kdy multiplex 4 dosáhne podle svých majitelů celoplošného pokrytí. Jak na nástup Pařízkovy a Železného firmy Digital Broadcasting zareagujete?

Ničím konkrétním. Věříme, že poskytujeme moderní služby se špičkovou kvalitou technologie. Zákazníkům chceme nabídnout nejlepší poměr mezi kvalitou, pokrytím, dostupností a cenou. Samozřejmě sledujeme vývoj na celém vysílacím trhu. Jsme přesvědčeni, že podmínky našich vysílacích služeb pro provozovatele jsou nastaveny optimálně. Platí, že nabídky je nutné posuzovat nejen podle ceny, ale i podle garantované kvality, dostupnosti a potenciálního zásahu diváků.

* E15: Největším bitevním polem mezi sítí 3 a 4 však bude asi cena. U Pařízka zaplatí vysílatel za kanál se standardním rozlišením 33 milionů korun za rok, za kanál s vysokým rozlišením 66 milionů za rok při tříletém kontraktu. Vy chcete u standardního kanálu 49 milionů ročně za srovnatelných podmínek. To odpovídá záměru multiplexu 4 být o 30 procent levnější než multiplex 3. Zlevníte?

Pokud bychom provedli nějaký fiktivní přepočet ceny a zohlednili všechny parametry sítí, zjistili bychom, že poměry mezi kvalitou a cenou služby jsou obdobné. Celá naše cenová politika vychází z nákladového modelu, který je schválen ekonomy a Českým telekomunikačním úřadem. Naši zákazníci, i ti relativně malí, jsou profesionálové a je na nich, kterou službu si vyberou. První vlaštovkou je Jihočeská televize společnosti TV Gimi, která, ačkoli znala podmínky čtvrté sítě, se rozhodla pro síť 3.

* E15: Máte vůbec prostor pro nějaké manévrování s cenou? Není tajemstvím, že šéf Radiokomunikací Kamil Levinský slíbil australským fondům Macquarie při vstupu do ČRa koncem roku 2010 určitou úroveň tržeb, zisku a ziskové marže. Například zisková marže v roce 2010 činila asi 6,5 procenta. Tu byste při zlevňování asi neudrželi. Navíc je tu dohled telekomunikačního úřadu.

Manévrovací prostor tu určitě je. V minulosti jsme již měli pro některé produkty akční nabídky. Nemáme regulované ceny kromě určitého dohledu ČTÚ, který je založen na analýze našeho nákladové modelu. A ten regulační úřad schválil.

* E15: Závazky k majitelům vás tedy nijak neomezují?

Nijak zásadně.

* E15: Dalším momentem je síť 2. Pokud byste zlevnili pozice na trojce, nechtěly by Nova s Primou slevy i ve dvojce?

Služby v síti 2 jsou odlišné od sítě 3 vzhledem k pokrytí dvojnásobkem vysílačů.

* E15: Změnil nástup multiplexu 4 vaše plány pro síť 3?

Teď ne. Již před dvěma roky jsme tento multiplex restrukturalizovali. Vytvořili jsme nabídky na třech úrovních kvality, dostupné i pro malé regionální televize. Zákazník si může vybrat mezi kvalitou a ekonomickou dostupností produktů.

* E15: O kolik televizí se momentálně hraje? Pařízkovu a Železného TV Pohoda asi nebudeme počítat, takže se nabízí TV Metropol, ČT3 a případný regionální kanál ČT, Babišova 5+2 TV, Óčko, Nova Fanda plus síťová pozice regionálních televizí. Oslovili jste je všechny?

Ano, se všemi těmito subjekty jednáme.

* E15: Vypadl vám již někdo ze hry?

Ne.

* E15: Objevil se někdo další? Nedávno ohlásila záměr vysílat Východočeská televize.

Rovněž s nimi jednáme.

* E15: O projektu Babišovy televize se toho moc neví. Má již reálné obrysy, nebo je to pouze záměr?

V tuto chvíli je předčasné poskytovat bližší informace. Ale již jsme se dohodli se společností TV Gimi, vysílání Jihočeské televize začíná v těchto dnech.

* E15: Nova údajně nechce platit 60 milionů korun ročně pro Novu Fanda.

Nemohu komentovat konkrétní čísla a okolnosti jednání se zákazníky.

* E15: Zatím jsme se bavili o volně šířeném digitálním vysílání. Podle mých informací zvažujete vyčlenit část třetí sítě pro placené televize. Jak je tento projekt daleko?

Naše analýzy ukazují, že placená televize i v terestrické platformě, nejen satelitní, má své místo. Tyto plány jsme primárně spřádali pro multiplex nového typu s technologií DVB-T2, kde ekonomický model vychází lépe nejen pro placenou televizi. Pokud bychom nenaplnili síť 3, je jednou z variant i vysílání placené televize.

* E15: Jak by se to organizačně provedlo?

Nechceme se stát správcem či dramaturgem obsahu placené televize. Jednou z možností je, že by se o ni staral nějaký administrátor. Ten by se staral o obsahovou skladbu, o diváka, správu set-top boxů, distribuci kryptovacích karet a podobně. Již jsme oslovili několik společností, které mají obsah k dispozici nebo k němu mají blízko.

* E15: Tady se určitě nabízí opět televize Nova.

Nova je určitě jedním z potenciálních partnerů.

* E15: Podle Vladimíra Železného bude velkou nevýhodou vašeho multiplexu 3 zejména úbytek kmitočtů v rámci digitální dividendy 2. Má pravdu? Jak vás to ohrozí?

Zatím to není jisté. Rozhodnout by se mělo na Světové radiokomunikační konferenci nejdříve koncem roku 2015, která bude řešit požadavek afrických států, aby se pásmo 700 MHz zpřístupnilo i pro mobilní širokopásmové služby. Jednou z možností je, že se nestane nic. Určitě nehrozí, že síť 3 ztratí kmitočty. V případě jejich přesunu by měl ČTÚ zajistit náhradní příděl kmitočtů.

* E15: Proč jste vlastně multiplex 4 od Telefóniky nekoupili?

To se zeptejte Českého telekomunikačního úřadu.

* E15: Zájem jste ale měli?

Ano.

* E15: Váš dlouhodobý finanční plán počítá s poklesem příjmů z TV vysílání až do roku 2015. Z 1,041 miliardy v roce 2011 by to mělo letos spadnout až na 892 milionů, v roce 2015 by to mělo být 1,005 miliardy. Proč ta skepse?

Není to skepse. Naše plány jsou naopak ambiciózní. Pokles, o kterém hovoříte, je způsoben ukončením analogového vysílání a snížením objemu reklamního trhu kvůli hospodářské krizi. To má vliv na start nových televizních programů.


Čtěte také:

Radiokomunikacím klesají tržby, je málo nových televizí

Radiokomunikace investují stamiliony do datových center

České Radiokomunikace zanikají, sloučí se s novým majitelem


* E15: Takže podle vás bude v Česku více televizí až po roce 2015?

Ano, to by se trh s televizní reklamou měl vrátit na úroveň roku 2008 či dřívější. Oživení trhu by mohl hodně napomoci i standard DVB-T2, který umožní přechod na daleko efektivnější technologii. Ta přináší více než trojnásobné zvětšení kapacity a výtěžnosti multiplexu při víceméně stejných nákladech. To by znamenalo až 20 televizí v jednom multiplexu při nezměněné kvalitě nebo alternativně televizi s vysokým rozlišením.

* E15: Radiokomunikace si již zažádaly o kmitočet pro experimentální HD/DVB-T2 multiplex. V jakém stavu je žádost?

Žádost jsme podali v únoru. Rozhodnutí ČTÚ bychom měli dostat do 10. července.

* E15: S příjmy z tohoto multiplexu počítáte již v roce 2014. Není to příliš optimistický plán v kontextu současného nepřívětivého postoje šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka?

Pořád věříme, že se nám podaří vysvětlit, že tento proces je nezávislý na vůli jednoho úřadu. Přechod na efektivnější technologii je tažen celou Evropou. Neradi bychom se stali smetištěm Evropy, kam se budou vozit staré DVB-T přijímače.

* E15: Sítě 2 a 3 změníte rovněž na DVB-T2 multiplexy?

V horizontu pěti až sedmi let je necháme v současném standardu.

* E15: V Česku mají vzniknout dva multiplexy DVB-T2, číslo 5 a 6. Zatímco u pětky předpokládáte, že ji budete provozovat vy, o šestce se v plánech nezmiňujete. Nemáte zájem?

To je otázka, kdy budou příslušné kmitočty k dispozici. Pokud ČTÚ tvrdí, že bude čekat do roku 2015 a pak teprve rozhodne, kolik a jaké kmitočty přidělí, je těžké dnes říci, kolik sad kmitočtů budeme v tu dobu pro uspokojení trhu potřebovat.

* E15: Jak dopadly hospodářské loňské výsledky Radiokomunikací?

Tržby klesly v meziročním srovnání o 185 milionů na 2,247 miliardy korun. Jsou to nekonsolidované výsledky. Pokles opět souvisí s ukončením analogu, s pomalejším nástupem nových televizí a obecně se zpomalením rozvoje ekonomiky.

CONTENT24


Jiří Vykydal (50)

Vystudoval VUT v Brně, obor radiotechnika. V Českých Radiokomunikacích pracuje od roku 1985 na různých technických a manažerských pozicích, v současnosti jako manažer útvaru strategických projektů a regulace. Je aktivní muzikant – hraje na bicí – a zajímá se o historické automobily. Hovoří anglicky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).