Menu Zavřít

Japonské firmy podpoří vývoj samořídících vozů, investují do Uberu miliardu dolarů

19. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

Konsorcium japonských firem investuje miliardu dolarů (zhruba 23 miliard korun) do poskytovatele alternativní taxislužby Uber. Investiční fond banky SoftBank, automobilka Toyota Motor a výrobce automobilových součástek Denso sdělily, že podpoří jeho finančně náročný vývoj autonomně řízených vozů. Uber, který chystá vstup na burzu, tento měsíc varoval, že je tato technologie „drahá, časově náročná a nemusí být úspěšná“.

Fond Vision patřící SoftBank do projektu vloží 333 milionů, zbylých 667 milionů dodají společně Toyota a Denso. Toyota podle Uberu navíc v následujících třech letech přidá ještě dalších 300 milionů dolarů na podporu vývoje komerčních samořízených vozů.

Dohoda pravděpodobně uklidní investory, kterým dělaly starosti vysoké částky, jaké Uber od zahájení programu v roce 2016 na vývoj samořízených vozů věnoval. Už se vyšplhaly na 1,07 miliardy a tato divize Uberu, který jako celek loni skončil ve ztrátě 3,03 miliardy dolarů, zatím nevynáší významnější příjmy.

Podobně rozsáhlé investice jsou v období před vstupem na burzu řídkým jevem, poznamenala agentura Reuters. Nově příchozí silní investoři totiž mění kapitálovou strukturu firmy. Akcie Uberu by se měly na burze začít prodávat už příští měsíc.


Technologické firmy, giganty moderní ekonomiky, jsou v defenzivě - ovšem často ze špatných důvodů. Na ty dobré teprve pomalu dochází. Čtěte více v eseji Hromy budoucích bouří

 Facebook, Google, Amazon, ilustrační foto


Jak SoftBank, tak i Toyota do Uberu investují opakovaně. SoftBank je v americké firmě se svými 16 procenty, která získala po loňské investici ve výši osmi miliard dolarů, největším akcionářem. Toyota vložila do Uberu peníze už v roce 2016 a znovu loni v srpnu, připomněla agentura Reuters.

BRAND24

Práce na technologii autonomního řízení zatím nenaplnily očekávání. Vedle Uberu ji vyvíjí i americký výrobce elektromobilů Tesla nebo firma Waymo ze skupiny Alphabet.

Čtěte také:

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Cenzura v Rusku: Google maže nepohodlné výsledky vyhledávání

Facebook jako arbitr projevu. Jeho pravidla pro kontrolu obsahu mají řadu slabin

Anticeny Big Brothers: největšími slídily jsou Facebook, finanční správa a iRobot

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).