Menu Zavřít

Jak se daří zemím bez eura

Autor: Tomáš Novák, Euro

Vývoj středoevropských měn dobře ilustruje, jak se která země o své platidlo stará. Na dlouhodobějším vývoji měnových kurzů je krásně vidět, kdo to lidově řečeno zmastil a kdo naopak o svoji měnu pečuje.

Zahleděni do koruny, která se nám po opuštění kurzového závazku, jenž trval od listopadu 2013 do dubna 2017, zase pěkně vrátila na trajektorii silné měny, zapomínáme na to, co se děje s měnami v těch zemích, které nepřijaly euro. Přitom kurz měny jako matka všech cen říká velmi mnoho třeba o nezávislosti centrální banky, kompetentnosti jejího aparátu a vůbec o schopnosti formulovat nějakou racionální hospodářskou politiku. Nač to rozpatlávat - na šesti grafech je vše vidět až až.

Kurzy jsou převzaty od Evropské centrální banky k datu 6. února 2018.

Maďarský forint

EUR 1 = HUF 310,65

 Kurz eura k maďarskému forintu

Vzpomene si ještě vůbec někdo, že v 80. letech byl forint ekvivalentem padesáti haléřů, a hlavně že byl na zvláštní příděl? Tuším, že to bylo celých 800 forintů na rok, což se zapisovalo do pasu.

Česká koruna

EUR 1 = CZK 25,233

 Kurz eura k české koruně

Z grafu je jasně vidět, že kurzový závazek od listopadu 2013 do dubna 2017 přerušil jinak patrný trend postupného, byť mírného zpevňování koruny vůči euru.

Švédská koruna

EUR 1 = SEK 9,8585

 Kurz eura ke švédské koruně

Zatímco vůči všem ostatním porovnávaným měnám dosáhlo euro svého desetiletého minima v létě roku 2008, pak v případě švédské koruny byl kurz eura minimální v památném létě 2012, kdy to vypadalo, že se eurozóna rozpadne, a švédská koruna sehrála roli „bezpečného přístavu“. Ostatní měny nikoli, od některých se vyloženě utíkalo, ale ani české koruně neběželi investoři naproti.

Turecká lira

EUR 1 = TRY 4,6647

 Kurz eura k turecké liře

Turecká lira zažila své světlé chvíle, ale ty - alespoň prozatím - patří minulosti. Kombinace neklidného regionu a prezidenta, který tvrdí, že vysoké úrokové sazby jsou příčinou vysoké inflace. Opravdová nezávislost centrální banky se pozná podle toho, zda pan guvernér panu prezidentovi diskrétně vysvětlí, že si to ale opravdu hodně popletl, anebo jej poslouchá. Asi ví proč, ale lira podle toho vypadá.

Polský zlotý

EUR 1 = PLN 4,1644

 Kurz eura k polskému zlotému

Nebývalo to tak v historii vždycky, ale polský zlotý je v posledních letech vůči euru pozoruhodně stabilní měnou.

Rumunský lei

EUR 1 = RON 4,6445

 Kurz eura k rumunskému lei

Tady se příběh rumunské měny podobá forintu - lei postupně slábne a na nejslabší kurz se dostal v letošním roce.

Esej: Země Koruny české

 Ilustrace k eseji Země Koruny české

Dále čtěte:

BRAND24

Euro jako jediná měna EU. Juncker chce nástroj, který pomůže s jeho přijetím

Esej: S eurem na věčné časy a nikdy jinak


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).