Menu Zavřít

Izraelské startupy mají změnit autobranži. Investuje do nich i Škoda Auto

9. 1. 2020
Autor: Škoda Auto

Izraelská technologická scéna láká stále více evropských automobilek. Ani Škoda Auto nechce být pozadu a investuje do nadějných firem z Tel Avivu. Například do firmy Anagog, jež analyzuje chování řidičů pomocí senzorů v chytrém telefonu. Spolupracuje také se společností Chakratec, jejíž technologie zlepšuje dobíjení elektromobilů pomocí setrvačníku.

Jednou z automobilek, která jeví o tamní technologické vychytávky zájem, je třeba německý Daimler, jenž mimo jiné stojí za výrobou vozů luxusní značky Mercedes-Benz.

„Izrael je celosvětově považován za skvělé místo pro inovace, digitální technologie, nové služby v rámci mobility a IT v oblasti automobilů. Země má také jednu ze čtyř největších databází talentů na svatě,“ oceňuje izraelskou technologickou scénu Sabine Scheunertová, která zastává pozici viceprezidentky pro digitalizaci a IT v Mercedes-Benz Cars Marketing & Sales.

Žádaná je například izraelská firma Anagog, do níž kromě společností Daimler a Porsche investovala rovněž česká Škoda Auto, všiml si německý web Efahrer.

Systém sledující chování řidiče i ultra-rychlé nabíječky

Mladoboleslavská automobilka už před dvěma lety založila společnost Škoda Auto DigiLab Israel Ltd v Tel Avivu a spolupracuje s deseti místními startupy na technologiích, jež se mohou uplatnit v autoprůmyslu.

Kromě firmy Anagog, která pomocí senzorů v mobilním telefonu řidiče získává data o jeho chování za volantem, to je také společnost Chakratec, jež pro změnu vyvinula systém akumulace elektřiny na bázi kinetického setrvačníku. Tím umožňuje vybudovat ultra-rychlé nabíječky i v místech, kde na to nestačí výkon sítě. Nabíječku představila na veletrhu elektromobility v listopadu v Letňanech. Stanice obsahuje deset 150kilogramových setrvačníků.

Škoda Auto a izraelské technologie:

Škoda Auto a izraelské technologie

Zdroj: Škoda Auto

Mají disciplínu a přemýšlejí o věcích v souvislostech

Další firmou, se kterou spolupracuje mladoboleslavská automobilka, je společnost Silentium. Pracuje na aktivní kontrole hluku v interiéru vozu, a tím výrazně zvyšuje jízdní komfort pasažérů.

V Izraeli působí v současnosti šest tisíc startupů, z toho 640 se zaměřuje na oblast mobility. Němečtí manažeři z automobilového průmyslu oceňuji na Izraelcích to, že dokáží přemýšlet o problémech v souvislostech a přitom mají pevnou disciplínu, které se naučili při službě v armádě, řekl jeden z nich.

Dále čtěte:

Cena aut se zvyšuje. V Německu stojí v průměru 900 tisíc, mohou za to elektromobily a SUV

Manažer v šoku: k hybridnímu BMW za 1,8 milionu si musel dokoupit kabel. Stejně jezdí na benzín

Investiční manažer se opřel do Muska: Nemá žádnou vizi, Tesla je přeceňovaná

Elektřina poráží fosilní paliva. Řidič Tesly může ušetřit i sto tisíc ročně

BRAND24

 Dobíjecí stanice

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).