Menu Zavřít

Imoba vrátila 50 milionů na Čapí hnízdo. Na Babišovo stíhání by to vliv mít nemělo

29. 6. 2018
Autor: čtk

Společnost Imoba z holdingu Agrofert vrátila padesátimilionovou dotaci na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo na Benešovsku. Pro podezření z dotačního podvodu kvůli sporné dotaci čelí stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) a další lidé, včetně Babišových příbuzných. Vrácení dotace by na jejich stíhání nemělo mít vliv.

Výbor ROP Střední Čechy ve čtvrtek schválil dohodu s Imobou o vrácení dotace ve výši 49 960 256 korun. „Část dotace ve výši 46 213 236,80 koruny bude úřadem regionální rady vrácena do státního rozpočtu a zbývající část ve výši 3 747 019,20 koruny Středočeskému kraji,“ uvedl ředitel úřadu regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy Kamil Munia.

Imoba trvá na tom, že splnila podmínky udělení dotace a neporušila smluvní závazky. Pokud by peníze nevrátila, hrozilo by jí zahájení správního řízení, které by mělo formu daňové kontroly. Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje.


Političtí mecenáši: mezi sponzory stran a hnutí jsou zajímavá jména

 Motorkářský karusel. Středočeský kraj schválil na sklonku loňského roku desetimilionovou dotaci pro harlejáře. Ovšem dotaci získala firma, kterou spoluvlastní radní Bezděk z ANO. A ten přitom loni poslal hnutí půlmilionový dar


Na Babišovo stíhání ani stíhání dalších obviněných by vrácení dotace nemělo mít vliv. Z trestního zákoníku totiž podle advokáta Tomáše Sokola obecně vyplývá, že dotačního podvodu se dopustil ten, kdo v žádosti o poskytnutí dotace uvede nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje, resp. podstatné údaje zamlčí. Není prý tak ani nutné, aby k vylákání peněz fakticky došlo.

BRAND24

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní Imoba.

Přečtěte si také:

Čapí hnízdo jako vzor zneužívání dotací. Europarlament poukázal na nedostatky systému

Nadhodnocené položky i nejasný žadatel. Posudky k Čapímu hnízdu upozorňovaly na rizika

EU pozastavila Česku dotační program, projekty bude zatím hradit stát

Česko by po roce 2020 mohlo z dotací čerpat až půl bilionu, říká Dostálová

Čerpání evropských dotací není ideální, tvrdí Babiš. Chce se zaměřit na období po roce 2020

Čapí hnízdo bylo propojeno s Agrofertem, tvrdí zpráva OLAF


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).