Menu Zavřít

Gregor Martin Papucsek: Zakázané ovlivňování?

2. 12. 2013
Autor: E15 Anna Vacková

Zpráva je svatá, názor svobodný. Tuto všeobecně platnou novinářskou zásadu, zdá se, vyvrací nový precedens. Maďarská národní banka jako instituce, která do sebe nedávno absorbovala i Státní dozor nad finančními organizacemi, udělila pokutu tři miliony forintů internetovému portálu Napi.hu a deníku Napi Gazdaság (Denní hospodářství).

Obě média totiž zveřejnila článek, přesněji úvahu, že maďarská ropná a plynárenská společnost MOL čelí z chorvatské strany obvinění z korupce (takto údajně MOL získala manažerská práva v chorvatské firmě INA).

Není tedy možné vyloučit, že norsky ropný fond zváží prodej svého 1,6procentního podílu ve společnosti MOL, jelikož jeho etický kodex vylučuje vlastnit akcie firmy, na niž padá stín podezření z korupce. V den, kdy článek vyšel, klesly akcie MOL na budapešťské burze o šest procent, avšak poté, co ho MOL označila za spekulaci, kurz se korigoval.

CONTENT24

Banka, přesněji dozor nad kapitálovým trhem, označila článek za příklad zakázaného ovlivňování trhu a udělila zmiňovanou pokutu. Šéfredaktor portálu Napi.hu Tamás Korányi na ni pochopitelně reagoval.

Čtenáře serveru i deníku označuje za schopné odlišit zprávu čili fakta od názoru autora článku. „Slibujeme, že od nynějška budeme mnohem opatrnější,“ píše šéfredaktor s velkou dávkou ironie, naznačující, že podobný postup jakéhokoli dozoru je děsivý. „Měli bychom zakázat našim autorům, aby rozmýšleli o firmách, jež jsou na burze, aby zvažovali alternativy?“ ptá se a připomíná kauzu z roku 2010. Tehdy po nástupu současné vlády vicepremiér přirovnal stav maďarského hospodářství k Řecku, načež výrazně padl kurz forintu vůči euru. Podobných příkladů je více. Následkem vyjádření politiků kurz forintu skáče nahoru dolů často. Asi by o nich média neměla informovat – zní závěr, rovněž ironicky míněný. Fakta jsou stále svatá. Ale je názor ještě stále svobodný? To je moje zcela vážně míněná otázka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).