Menu Zavřít

Drak jako extrémní sport

29. 10. 2010
Autor: profit

Odmalička mám moc ráda podzim. Vždy k němu patřilo také pouštění draků. Pokud vás ale chytí moderní a dospělá podoba pouštění draků zvaná kiting, zábavu si užijete i v zimě na sněhu, na jaře na louce a v létě na jezeře nebo přehradě.

Foto: Profimedia

Létat s drakem, nechat se s jeho pomocí vozit po vodě, po sněhu nebo po louce, případně ve vzduchu dělat akrobatické kousky je nyní hodně in. Počet lidí, kteří propadli kouzlu extrémního sportu zvaného kiting u nás i ve světě, roste geometrickou řadou. Přitom jde o velmi starý vynález. Už od 12. století využívali draky poháněné větrem rybáři v Indonésii a Polynésii k pohybu svých kánoí. Roku 1800 pak vynálezce George Pocock přišel s plně ovladatelnými draky, kteří se používají dodnes. Díky kitu v roce 1903 překonal Samuel Cody dokonce i anglický kanál. Od té doby šel vývoj dál, nové technologie a materiály udělaly z draků výkonné stroje, které vydrží téměř vše.

Pozor na překážky a elektrické dráty

Pokud s kitingem budete chtít začít, doporučuji nejprve ho vyzkoušet, aniž byste si vybavení kupovali. Agentur, které takový zážitek nabízejí, je hodně. Navíc obvykle poskytují základní výcvik, instruktáž i bezpečnostní zajištění. Kromě ochranných pomůcek, jako jsou helma nebo chrániče nohou, totiž musíte dát pozor i na další faktory, které běžně v přírodě asi nevnímáte. Třeba na to, že na louce, kde chcete začít kitovat, nemají být ve směru větru žádné překážky, jako jsou větve nebo terénní nerovnosti. Do kitování byste se rozhodně neměli pouštět ani v místě, kde jsou dráty elektrického vedení. Pro začátek vám bude stačit malý drak, kterého se naučíte ovládat přimenším větru. Na akrobatické kousky plné přemetů a otoček, které možná znáte z internetu, pak budete potřebovat většího draka a mnohem více hodin tréninku.

S kitem na dovolenou

CONTENT24

Většinu moderních a rychle se rozvíjejících sportů spojuje jedna vlastnost. Jsou variabilní pro více prostředí i pro různé typy uživatelů. Kiting takové rysy určitě má. Svého draka můžete vzít v létě na přehradu nebo jezero, počkat na dobrý vítr a s pomocí k tomu upraveného surfu brázdit vodu. Stejně tak si v zimě můžete najít správnou návětrnou stráň, nazout prkno nebo nějaké kratší lyže a za asistence draka létat nad zemí nebo se nechat aspoň vozit. Ani nebudete potřebovat vlek. Jaro a právě probíhající podzim jsou pak ideální k využití terénních bruslí se dvěma nebo čtyřmi nafukovacími koly, případně k použití takzvaného mountainboardu, který vypadá jako skateboard, jen s většími koly a v terénní úpravě. S ním můžete jezdit nejen po asfaltu nebo betonu, ale právě i po travnatém povrchu.

Díky kitingu můžete zavzpomínat na dětství a časy pouštění draků. Tihle draci pro dospělé jsou ale opravdový adrenalin a hlavně nebezpečný sport. Sílu větru byste nikdy neměli podcenit. Lehkovážné začátky na vlastní pěst by mohly skončit v lepším případě modřinami. Pokud ale začnete pomalu a pod vedením někoho zkušenějšího, je kiting ohromná zábava, která vás chytí jako miliony dalších lidí po celém světě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).